Американски климатични експерти заявиха, че рекордно високите температури, опустошили северозападната част на САЩ и Западна Канада през последната седмица - убивайки стотици и породили десетки горски пожари, представляват „най-екстремната гореща вълна в света в съвременната история“.

„Никога в историята на световното наблюдение на времето от повече от столетие не са паднали толкова много рекорди за топлина за всички времена, отколкото в историческата гореща вълна през изминалата седмица в Западна Северна Америка“, казват метеорологът Боб Хенсън и бившата Национална администрация за океани и атмосфера и ученият по ураганите Джеф Мастърс пред Yale Climate Connections.

„Не е сензация или преувеличение да наричаме горещината от изминалата седмица най-екстремната в световните рекорди за времето“, аргументират се те. „Единствената подобна е страхотната гореща вълна Dust Bowl от юли 1936 г. в Средния Запад на САЩ и южната част на Централна Канада. Но дори това не може да се сравни със случилото се в северозападната част на САЩ и Западна Канада през последната седмица.“

В Британска Колумбия главният съдебен лекар заяви, че нейният офис е получил близо 500 съобщения за „внезапни и неочаквани“ смъртни случаи от миналия петък, много от които се смята, че са свързани с рекордните температури, сполетели региона през последните дни.

Жителите на малкото селце Литън от Британска Колумбия, което във вторник отчете най-високата температура на Канада от около 40 градуса, бяха принудени да се евакуират в сряда, тъй като горски пожар прониза района и бързо обхвана малкия град, разрушавайки домове и сгради.

„Бедният ни малък град Литън си отиде“, написа в публикация във Facebook Едит Лоринг-Куханга, администратор в местно училище. „Членовете на нашата общност са загубили всичко.“

Хенсън и Мастърс нарекоха Литън - 90% от който бяха изгорени - „нагледен пример за „ужасяващата“ гореща вълна“.

Историкът на промените на климата Кристофър Бърт отвърна на двамата учени, че „това е най-аномалното регионално събитие с екстремни горещини, което се случва навсякъде на Земята, откакто са започнали температурните рекорди“.

„Нищо не може да се сравни с него“, добави Бърт.

За да подчертаят крайността на това събитие, Хенсън и Мастърс изтъкнаха само някои от температурните рекорди, които са паднали в Канада и САЩ от края на миналата седмица.

Учените отдавна прогнозират, че вълните от горещина, които сега изгарят северозападната част на САЩ и Канада, ще стават все по-чести и по-интензивни по целия свят, тъй като планетата продължава да се затопля поради продължаващите емисии на парникови газове, улавящи топлината.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камера