Коронавирусът, причиняващ COVID-19, е отвратителна напаст, но подобно на другите членове на семейството му, той не може да се опре на добрите дезинфекционни продукти, твърдят здравните експерти.

„Има много лоши неща за коронавируса, но има и едно добро: той не е много издръжлив“, споделя д-р Джон Шуорцберг, експерт по инфекциозни заболявания и професор в Калифорнийския университет, Бъркли. „Лесно се унищожава от повечето дезинфектанти.“

Експертите в много здравни организации се ангажираха със съвети относно продуктите, които могат да помогнат да защитим нас и нашите домове срещу коронавируса.

„Редовното почистване с нормални почистващи препарати върши чудесна работа за премахване на всякакви микроби от повърхностите, а не само коронавирус“, допълва Катрин Робъртс, асоцииран здравен редактор в Consumer Reports. „Съсредоточете се върху области, докосвани често - това са дръжки на кранчета, дръжки за врата, стълбища и плотове - нещата, върху които непрекъснато поставяте ръце.“

Най-добрата практика е да дезинфекцирате тези повърхности няколко пъти на ден. Робъртс предлага да направите контролен списък на всички места, които искате да почистите, така че не забравяйте нито едно от тях. Но търговските дезинфекционни продукти съдържат „доста сериозни химикали“, предупреждава тя. „Те всъщност са регистрирани пестициди, така че опитайте се да ги използвате, когато децата не са наоколо, защото могат да предизвикат астма.“

Търсенето на спирт и кърпички за дезинфекция може да надхвърли предлагането в момента, но има много други продукти, които можете да използвате. Всъщност може би вече имате някои от тях у дома.

Агенцията за опазване на околната среда на САЩ има списък с тези продукти, които отговарят на нейните критерии за употреба срещу новия коронавирус. Уебсайтът на CDC също дава препоръки за домакинства със съмнения или потвърдени случаи на коронавирус.

Ето какво трябва да знаете за това, какво ще и потенциално няма да работи срещу коронавируса. Разбира се, според експерти.

Сапун и вода

Това не е комплексно решение, но сапун и вода вършат работа. Сапунът премахва вирусните частици, които са се прикрепили към повърхности - независимо дали са ръце, лице или плотове, - и ги суспендира във водата, за да могат да се измият.

Ричард Сахлебен, органичен химик и член на Американското химическо дружество, заявява, че повечето почистващи продукти, които наричаме сапун, всъщност са детергенти, които не само премахват микробите от повърхностите, но и ги убиват.

„Вирусът има външно покритие, а нещата вътре - ДНК или РНК - са това, което всъщност причинява болестта. Това е нещо като корпуса на бомба или торпедо“, обяснява той. „За вируса това покритие е протеин, а сапунът или почистващият препарат разграждат това покритие, така че вирусът се разпада.“

Избелващ разтвор

„Избелващ разтвор като белина е много ефективен при убиването на коронавирус, както и на всеки друг бацил на планетата“, казва д-р Пол Потингер, професор по инфекциозни заболявания в Медицинския център на Университета във Вашингтон. „Проблемът е, че е с неприятна миризма, труден е за употреба и може да повреди това, което се опитвате да почистите.“

За да предпазите кожата си, трябва да носите ръкавици, когато използвате белина - и не смесвайте белина с нищо освен с вода. Ето формулата на CDC за приготвяне на разреден разтвор на белина: използвайте 5 супени лъжици (1/3 чаша) белина в четири литра вода или 4 чаени лъжички белина в един литър вода.

Имайте предвид, че белината е сурово почистващо средство. Така че, ако тръгнете по този път, направете малък тест, преди да почистите цяла повърхност с домашния си избелващ разтвор. Бъдете внимателни, за да не допуснете да пръсне върху нещо друго. Избелването може също да повреди някои бои и с течение на времето може да корозира метал. Затова бъдете внимателни, ако го използвате.

Водороден пероксид

Водородният пероксид не е толкова силен, колкото белината, така че е по-малко вероятно да причини щети, но може да обезцвети някои тъкани. Не го разреждайте, използвайте го направо. Водородният пероксид се разлага на вода и кислород.

Алкохол

Втриването на алкохолни продукти, които са поне 70 процента алкохол, ще убие коронавируса с по-малък потенциал за щети, отколкото белина. Когато използвате алкохол, не го разреждайте. Consumer Reports твърди, че втриването на алкохол е безопасно за всички повърхности, но може да обезцвети някои пластмаси.

Оцет и лимон

Оцетът е универсален препарат за почистване, който ще запази дома ви чист и свеж. Оцетът е подходящ за отстраняване на калциеви петна. За да избегнете силната миризма, просто добавете една капка етерично масло от лавандула.

Оцетът може да бъде заместител на всички средства за почистване на огледала, прозорци, санитарен фаянс, плочки и подове.

Лимонът е отличен дезинфектант, който може да отстрани всякаква мръсотия. Нещо повече, той защитава повърхностите от развитието на плесени, а също е и естествен ароматизатор.

Не забравяйте търкането

„За да обеззаразите повърхността, не можете просто да прекарате един пръст, трябва да я почистите, наистина да я почиствате, докато цялата повърхност е мокра, и след това да я оставите да изсъхне самостоятелно“, твърди Потингер. „Силата на търкане, която влагате в процеса на почистване, наистина може да донесе дивиденти. Трябва физически да изтриете мръсотията. Антисептичният агент е допълнителната мярка за сигурност, че всеки вирус, останал след първото търкане, ще бъде убит.“

Изключително важно е да използвате достатъчно количество дезинфектант и да му дадете време за работа. Ето как Clorox посочва да дезинфекцирате твърдите повърхности с кърпичките си: „Използвайте достатъчно кърпички за обработената повърхност, за да остане видимо мокра за 4 минути. Оставете повърхността да изсъхне“.

Ако искате да избегнете разпространението на вируси между хората, задължително трябва да миете добре ръцете си, а не само да използвате дезинфектанти. Това е така, тъй като мукусът от заразените пациенти променя способността на алкохола в дезинфектантите за ръце да достигне необходимата концентрация за дезактивиране на вируса на грипа.

Пазете се от мошеници, които продават фалшиви продукти

Няма лечение или лекарство за COVID-19, но това не е спряло хората да се опитват да ги продадат.

Последната седмица Администрацията по храните и лекарствата и Федералната търговска комисия на САЩ изпратиха предупредителни писма до седем компании за продажба на „измамни“ продукти COVID-19. На компаниите беше казано, че техните продукти са „неодобрени лекарства, които представляват значителни рискове за здравето на пациентите и нарушават федералния закон“.