Здравните власти в Китай обявиха, че произвеждано в Япония лекарство срещу грип се е оказало ефективно при пациенти с коронавирус, съобщи британският в. "Гардиън", цитиран в български медии.

Последният доклад на СЗО показва малко под 180 000 потвърдени случая по целия свят със 7426 смъртни случая. У нас от 18 март се прекратяват полетите от и към Испания от всички летища в Румъния за период от 14 дни. Удължава се мярката за забрана на полети от и към Италия за период от 14 дни, считано от 23 март.

Става дума за "Фавипиравир", или както е известно още - "Авиган", разработено през 2014 г. от японската компания Fujifilm Toyama Chemical. Медикаментът е дал обнадеждаващи резултати при клинични изпитания в Китай с 340 пациенти, съобщи Жан Ксинмин, директор в китайското Министерство на науката и технологиите. До момента няма данни за странични ефекти.

Пациенти, лекувани с медикамента, са дали отрицателни резултати за коронавируса средно четири дни след като са дали положителни тестове. При хора, които не са третирани с "Фавипиравир", средната продължителност е 11 дни, посочва японската телевизия NHK.

Освен това прегледите с рентген показват подобряване на състоянието на белите дробове при 91% от пациентите в сравнение с 62% при тези, които не са ползвали препарата.

Отчитайки безопасността, ефективността и достъпността на препарата, китайските здравни власти препоръчват на лекарите официално "Фавипиравир" и предлагат той да бъде включен колкото е възможно по-скоро при лечението на заразени с коронавирус.

По-рано медикаментът е използван ефективно в борбата с ебола.

Световната здравна организация препоръчва хората да останат физически активни дори в период на самоизолация и е разработила комплекс упражнения, които може да се извършват у дома без ползването на специален спортен инвентар.

Виж още: 7 съвета как да предпазите бизнеса си по време на пандемията