Микронацията е парче земя, географско или хипотетично съществуващо, което е обявено за суверенна държава, макар реално да не е. За да станете владетел на микронация, трябва единствено да декларирате парче земя за своя държава. В допълнение може да създадете свой собствен паспорт, валута, герб или други принадлежности на държавността. Търсенето на признание от страна на Организацията на обединените нации не е задължително, но по дефиниция микронациите не се признават официално от други страни или международни органи.

Някои микронации са сериозни начинания, движени от политическа идеология, докато други са по-скоро шега. По неофициална информация понастоящем съществуват над 400 активни микронации. Ето 10 от най-интересните от последните няколко десетилетия:

1. Вит Йедличка // Либерландия

През април 2015 г. чех на име Вит Йедличка обявява парче земя с площ 7 кв.км между Сърбия и Хърватия за либертариански рай, наречен Свободна република Либерландия. Според уебсайта на микронацията мотото на Либерландия е „Да живеем и да оставим другите да живеят“, защото Либерландия се гордее с личната и икономическата свобода на своите граждани.

Понастоящем се приемат заявления за гражданство от тези, които 1) „уважават другите и техните мнения“; 2) „уважават частната собственост, която е недосегаема“; 3) нямат „комунистическо, нацистко или друго екстремистко минало и 4) не са били „наказвани за минали престъпни деяния“. В интервю за списание TIME Йедличка казва, че в рамките на няколко дни от публикуването на съобщението е получил 20 000 молби за гражданство, въпреки че планира да приеме само от 3000 до 5000 кандидати.2. Пади Рой Бейтс // Княжество Сийленд

Една от най-успешните микронации в света е основана през 1967 г. на изоставена платформа за зенитни оръдия от Втората световна война на около седем мили от брега на Англия. Бившият майор от британската армия Пади Рой Бейтс първоначално окупира платформата през 1966 г., за да предава незаконни радиопредавания, а по-късно я обявява за своя собствена нация: Княжество Сийленд. Платформата с площ от 0.025 кв.км има собствени конституция, флаг, химн, герб, валута и паспорти и дори оцелява след германските опити за инвазия през 1978 г.

Бейтс умира през 2012 г. и е наследен от сина си Майкъл, принц на Сийленд. „Държавата“ има 27 издадени паспорта, макар жителите ѝ да са само 4. 

3. Лестър Хемингуей // Република Нова Атлантида

През 1964 г. Лестър Хемингуей, по-младият брат на Ърнест Хемингуей, завлича малък шлеп на 12 мили от брега на Ямайка, закотвя го за дъното със стар двигател от „Форд“ и го провъзгласява за Новата Атлантида.

Хемингуей твърди, че черпи властта си от Закона за гуано на американските острови от 1856 г., който разрешава на американските граждани да владеят от името на правителството на САЩ всеки незает „остров, скала или пристанище“, на който е намерено находище на гуано (гуано представлява вещество, съставено от изпражнения, урина и останки от птици, прилепи и тюлени и по онова време се смята за ценен търговски тор). Хемингуей декларира, че половината от острова принадлежи на правителството на САЩ, а другата половина е запазена за Нова Атлантида. Новооснованата държава е пометена от тропическа буря две години по-късно.

4. Джеремая Хийтън // Кралство Северен Судан

През 2014 г. фермерът от Вирджиния Джеремая Хийтън поиска парцел между Судан и Египет – т.нар. Бир Тавил, или ничия земя – за своя страна. Мъжът решил да се възкачи на трона, за да изпълни заветното желание на малката си дъщеричка да стане принцеса и започнал да търси в интернет подходящо за себе си кралско място. Такова се оказало късче от пустиня в Африка с площ от около 200 кв. километра. Няколко месеца по-късно мъжът от Вирджиния се отправил за там и на 16 юни – за 7-ата годишнина на Емили, издигнал на каменист склон син флаг с 4 звезди и корона.

5. Томаш Харабиш // Кралство Валахия

Сценаристът и фотограф Томаш Харабиш създава Кралство Валахия през 1997 г. като шега с цел насърчаване на туризма. Чешкият актьор Болек Поливка е обявен за „крал Болеслав Милостивия“, церемониален държавен глава. Макар и успешна като туристическа примамка, микронацията претърпява държавен преврат през 2011 г., когато Поливка бе лишен от титлата си, след като поискал част от (реалните) финанси на измислената страна.

6. Ленард Касли // Княжество река Хът

Самопровъзгласената микронация, населяваща територия от 75 кв.км, се заражда през 70-те години на ХХ в. с опита на Леонард Джордж Касли да се противопостави на австралийското правителство. Касли основава „страната“ в отговор на спор с правителството на Западна Австралия за това, което смята за драконовски квоти за производство на пшеница, както и данъците. Така и до днес в Западна Австралия в близост до гр. Пърт съществува микронацията Княжество река Хът със собствено управление, валута, официални езици английски, френски и есперанто и население от над 18 000 души.

7. Майкъл Оливър // Република Минерва

Основана е през 1972 г. от Майкъл Оливър – милионер, който имал крайно либерални разбирания и желаел да създаде общество, което да не плаща социални осигуровки и данъци на правителството. Той и последователите му оградили малък кей на Южния Пасифик и след като го „наслоили“ с пясък, за да го превърнат в изкуствено създаден остров, го обявили са нова държава, която нарекли Република Минерва.

8. Група учители // Кралство Елеора

Кралство Елеора се намира върху малък остров в близост до северното крайбрежие на Дания. Създадено е, след като група учители закупуват мястото, за да организират летен лагер през 1944 година. Впоследствие територията се обявява за независима, а от началото на съществуването си до сега „тронът“ е бил заеман от шестима монарси. Елеора има дори свои пощенски марки и монети.

9. Джеймс Спилман и Кевин Бау // Република Молосия

Самопровъзгласилата се Република Молосия е микронация, основана от Кевин Бау, и се намира в Невада, САЩ. Населението ѝ се състои от г-н Бау, семейството му, 3 кучета, 1 котка и 1 заек. Молосия си има собствен химн, национална емблема и знаме. Също така има и смъртно наказание за сериозни престъпления. Издава собствени паспорти и дори си има собствена космическа програма. През май 2017 г. републиката навърши 40 години. Държавата си спечели уважението на другите микронации и през 2000 г. беше домакин на Олимпийските игри на микронациите.

10. Джорджо Карбоне // Република Себорга

Република Себорга е създадена около 1960 г., когато италианският цветар Джорджо Карбоне установява, че неговото мъничко селце близо до френската граница никога не е било част от Италия. Местните жители се организират и формират своя република. Непризнатата държава има собствена армия, състояща се от трима души: министър на отбраната и двама граничари.