Китай не се отнася с лека ръка към фактическата забрана на Huawei от администрацията на Тръмп. Страната разкри, че създава "списък с ненадеждни субекти" сред чуждестранни компании, организации и хора, които смята, че се намесват в китайския бизнес. Това включва фирми, които нарушават "духа" на договорните отношения, чупят "пазарните правила", блокират доставките на компании по "нетърговски причини" и всячески се опитват да увреждат "законните права и интереси" на тези съоръжения.

Китайското правителство не посочва поименно субекти, нито казва как (или дали) ще накаже нарушителите.

Има шанс това да не е много повече от просто надуване на мускули. Китайската икономика все още процъфтява до известна степен заради американския бизнес, включително поръчки и доставчици, а прекъсването на тези партньорства може да доведе до сериозни проблеми за някои вътрешни операции. Това обаче може да послужи като разменна монета, за да принуди САЩ да се върнат на масата за преговори, съответно да се премахне Huawei от списъка на забранените за търговия юридически лица.

Ако обаче има наказание, последствията могат да бъдат тежки за технологичната индустрия. Компании като Intel и Qualcomm трябваше да прекъснат поддръжката на Huawei, за да се подчинят на американската забрана - ако бъдат изхвърлени от Китай, те губят множество бизнес партньори. Потенциално Apple също може да пострада значително от подобно решение. Нещата могат да станат много опасни в кратък срок и двете страни може да нямат друг избор, освен да изградят примирие. Макар и нестабилно...

Виж още: HBO обяви следващата порция Game of Thrones

Тагове: