FaceApp вече не e просто любопитното приложение, което ти позволява да видиш как ще изглеждаш с някоя и друга бръчка на лицето. За период от няколко седмици приложението се озова на първо място по теглене в AppStore, а плашещата свобода, с която се разполага с данните ни, започна да тревожи потребителите. Разработено от руската компания Wireless Lab, FaceApp има над 150 милиона сваляния, а снимки със забавните промени, които прави с нашето лице, са навсякъде в социалните медии.

FaceApp не е ново приложение, съществува вече от около две години. През 2017 г. неговата цел се свеждаше до лепване на усмивка на намръщено лице и други козметични промени с потресаващ реализъм. Филтрите, които могат да променят дори расата, предизвикаха много спорове, принуждавайки компанията да премахне напълно функцията.

Днешните противоречия около FaceApp са свързани с политиката за поверителност на приложението. Доста неща се промениха от появата му през 2017 г. и внезапното повишаване на популярността му е малко притеснително за потребителите. Живеем във времена на непрекъснат страх от злоупотреба с личните ни данни. Заплахите за сигурността като намесата на Русия в изборите в САЩ и опасенията за китайския шпионаж с помощта на Huawei ни правят малко по-параноични, когато става въпрос за личната защита.

Това, което FaceApp ни отнема

Използването на FaceApp поднася личните ви данни на компанията, грубо казано, на тепсия. Като за начало вашите лица се съхраняват на техните сървъри. Обработката не се извършва локално на вашите смартфони, а в база данни на компанията, където се обработват и останалите 150 милиона лица. Това е единственото разрешение, което приложението ви иска, когато го инсталирате, което предизвиква загриженост по отношение на останалите права, за които FaceApp претендира в своите „условия за ползване“.

Във въпросните „условия за ползване“ е изброена и останалата част от информацията, която FaceApp може да извлече от телефона ви. Към приложението им са добавени и тракери, за да проследяват как си взаимодействатe с него. Това включва сайтовете, към които свързвате самото приложение.

Също така давате на FaceApp правото да прави почти всичко, което иска. Съгласявате се на следното: „Вие предоставяте на FaceApp постоянен, неотменим, неексклузивен, безвъзмезден, в световен мащаб и прехвърляем лиценз да използваме, възпроизвеждаме, променяме, адаптираме, публикуваме, превеждаме, създаваме производни произведения от, разпространяваме, показваме публично вашето потребителско съдържание и всяко име или потребителско име, предоставени във връзка с вашето потребителско съдържание във всички медийни формати и канали, които сега са налични или са разработени по-късно, без да ви обезщетяваме“.

Именно този текст свети като червена лампа за потребителите. Нека да разберем какво може да се случи след това.

Какво може да направи FaceApp с вашите данни?

Но преди това ето какво вероятно няма да се случи. Засега нямаме причина да вярваме, че всички тези данни ще бъдат използвани от правителството за някакъв шпионаж. Колкото и подозрително да изглежда обработката на наши снимки в техните сървъри, специалистите по киберсигурност обясняват, че това е издържано от бизнес гледна точка. Когато се извършва външно, кодът за обработка на снимки е скрит, което затруднява копирането. Това прави и пиратството по-трудно. Обработка на снимките директно на телефона също хаби повече батерия и заема от вътрешната памет.

FaceApp също така твърди, че само качените снимки се съхраняват от компанията - и „повечето изображения се изтриват от нашите сървъри в рамките на 48 часа от датата на качване“, успокоява ни изпълнителният директор Ярослав Гончаров.

От компанията също така обещават, че потребителските данни няма да бъдат споделяни с трети страни. Тази новина трябва да успокои повечето от нашите тревоги - но какво да кажем за „условията за ползване“? Не предоставихме ли на FaceApp „вечни“ права да използва нашите данни, както им скимне? Краткият отговор е „да“. Докато казват, че нашите данни остават с тях засега, нищо от това не им пречи да използват информацията ни за търговски цели, ако плановете им се променят в бъдеще.

Тези данни вероятно ще отидат в R&D за лицево разпознаване. В края на краищата това е част от списъка на FaceApp за това „как използваме информацията ви“, за да „разработим и тестваме нови продукти и функции“. Това може да помогне на всеки от бъдещите им клиенти да подобри алгоритмите си за по-бързи и по-точни биометрични данни.

Условията за ползване на FaceApp също правят ясно да се разбере, че целенасочената реклама е една от нейните цели. Приложението вгражда Google Admob, което показва реклами, така че можете да очаквате нови реклами да се появяват в Google въз основа на данните, получени от FaceApp. Видът на рекламите не се разкрива, но предполагаме, че козметични и дерматологични продукти ще бъдат първите на опашката за ценните данни на FaceApp.

Можем ли в крайна сметка да се доверим на FaceApp?

Изчистихме някои от погрешните схващания и направихме някои предположения за FaceApp. Засега нищо не буди съмнение за преднамерена злоупотреба - разбира се, колко се доверявате на руското приложение, зависи до голяма степен от вашето политическо пристрастие.

По ирония на съдбата FaceApp не е твърде различна от другите социални платформи, които използваме. Facebook, Twitter и Instagram например имат права върху съдържанието, което публикувате. По принцип трябва да приемем, че почти всичко, което публикуваме онлайн, вече не ни принадлежи.

Подобно на повечето други социални медии, „Условията за ползване“ на FaceApp са също толкова неясни и дълги. Компанията се възползва от това, че потребителите обикновено нямат желание да изчетат дълъг текст с малък шрифт, и разчита на нашата апатия, за да запази повече възможности и „права“ за бизнеса си в бъдеще.

За нас това означава, че има много малко правни действия, които можем да предприемем, ако FaceApp използва нашите данни. Сагата от последните седмици трябва да ни напомни, че не бива да подминаваме детайлите с лека ръка. Компаниите винаги са готови да измъкнат по-изгодна информация от нас - без да се замислят дали е етично или не - и в такива времена собствената ни сигурност зависи изцяло от нас.