Преди да сме забравили напълно колко смели могат да бъдат дизайнерите, когато няма недостиг на компоненти, пандемия, покачваща се инфлация и усложнения заради военни действия, е добре да си припомним, че някои идеи се сбъдваха. Независимо от това, дали са изпреварили времето си или просто говорим за някой зле преценен детайл, е добре да си припомняме онези продукти, които са успели да се появят и са оставили културна следа след себе си. Ето някои от тях:

IBM ThinkPad 701

ThinkPad на IBM продължава да е синоним за издръжливост и стил. Но малцина помнят, че преди години разгъващата се клавиатура беше присъща само за тези модели. Признаваме, идеята е доста впечатляваща - при отваряне клавиатурата се разделя по диагонал, позволявайки на дясната половина да се спусне надолу, разкривайки допълнителни редове клавиши, за да създаде механична клавиатура в пълен размер. ThinkPad 701 беше спрян от производство в края на 1995 г., след като се радваше на кратък период на търговски успех. Разбира се, идеята днес няма да е практична - вече разполагаме с тъчскрийн клавиатурите, ултратънки устройства и този танц на клавишите би ни изглеждал смехотворно. Но нека си признаем - идеята си я бива.

HP OmniBook 800CT

Отправяме се към друга легенда - HP OmniBook 800CT. Тук отново виждаме опит за постигане на компактност, но вместо клавиатурата тук излишен е станал тракпадът. Единият вариант е потребителите да си купят отделна мишка - както мнозина правеха, независимо че разполагат с напълно функционален тракпад към техните стандартни лаптопи. Другият вариант е мишката да бъде внедрена по друг начин - като например тя да е скрита в малко отделение от дясната страна на HP OmniBook 800CT. Тя се появяваше с натискане на малък сладък бутон, но винаги оставаше прикрепена към устройството посредством къс гумен кабел - все пак говорим за 90-те години, в които безжичната връзка все още не е опция. Този нов начин за заобикаляне на проблем, който измъчва много лаптопи от епохата, всъщност проработи и HP продължи да използва изскачащата мишка в няколко различни модела. Ако трябва да бъда честна, години по-късно купих лаптоп играчка на малката си дъщеря и си признавам, че не ми беше особено трудно да открия мишката, скрита по подобен начин в него.

Compaq LTE Elite 4/50E

Като говорим за внедрена мишка, трябва да споменем и Compaq LTE Elite 4/50E, който разполагаше с вграден в екрана trackball, докато бутоните са разположени от външната страна. На практика това означава, че за да кликнете, трябва да препипате на сляпо горната част на лаптопа и да се надявате да не сбъркате ляв клик с десен. Признаваме си, че това е задача за професионалисти, щом дори съвременните мишки позволяват някои грешки, които да ни съсипят няколко часа прогрес в работния процес. Все пак моделът остава в историята.

Via NanoBook

Модулната технология винаги ще остане мечта на технологичните ентусиасти - виждали сме множество примери как подмяната на някои компоненти води до създаването на съвсем ново устройство. Но за съжаление компаниите никога не са били склонни да позволят на потребителите толкова голяма свобода за експерименти - нека си припомним Project Ara, LG G5 и Blocks. Или пък Via NanoBook - на пръв поглед той прилича на лаптопите в средата на 00-те години, но отварянето му ни демонстрира едно наистина интересно дизайнерско решение - той разполага с VoIP телефон. В слота му имаше възможност да бъдат поставени GPU модул, 3D/CDMA адаптер или световен часовник. Via NanoBook пристига с инсталиран Windows XP, като единствената му грешка е била, че не е прочел слуховете относно плановете на Apple (ако по това време е имало такива), защото точно тогава се появява първият iPhone. И играта при лаптопите загрубява. Въпреки това по-късно се появява подобен продукт - Elonex Websurfer - като доказателство, че някои идеи не заслужават да бъдат забравени.

3D лаптопите

Не искаме да намекваме на Марк Зукърбърг, че метавселената може да последва съдбата на 3D - всички си спомняме, че преди време се твърдеше, че всичко ще бъде 3D, а Avatar едва ли не ще влезе в домовете ни всеки момент. Заедно с телевизорите, филмите и цялото 3D съдържание се промъкнаха и 3D лаптопите. Dell и Alienware бяха най-известни с използването на стереоскопична 3D технология като опция в XPS 17 и Alienware m17 R3, но MSI, Sony, HP, Origin и Asus също го опитаха. Повечето 3D лаптопи използват платформата 3D Vision на Nvidia, която някои рецензенти смятат за по-добра от 3D телевизорите. Но проблемът с глупавите очила си остана. Още по-лошото беше, че повечето от тези лаптопи се нуждаеха от комплект, който често се продаваше отделно за повече от 100 долара. Освен това 3D технологията беше доста ограничена и работеше само с определени игри и Blu-ray дискове, което доведе до спад в честотата на кадрите в игрите и до напрежение в очите при дълги сесии, но смелите осиновители на тази начинаеща технология като цяло харесваха 3D аспекта. В крайна сметка големите, скъпи очила и ограничената поддръжка бяха причините, поради които 3D лаптопите тръгнаха по пътя на 3D телевизорите.

Lenovo ThinkPad W700ds

Отново сме на ThinkPad и скритите хитринки. Този път лаптопът разполага не с един, а с два екрана. Lenovo ThinkPad 700ds е оборудван със 17-инчов основен дисплей и 10.6-инчов плъзгащ се дисплей. Това е само началото: моделът разполагаше с всички налични приспособления по това време, включително вътрешен калибратор на цветовете на Pantone и таблет или дигитайзер (отделно от тъчпада), които можете да използвате, за да рисувате на дисплея с помощта на вграден стилус на Wacom. По този начин лаптопът беше отлично решение за професионалисти (или художници), които се нуждаят от повече от един екран по време на пътуване. Единственият проблем беше, че ThinkPad W700ds не беше преносим заради теглото си от 5 кг. Добрата новина е, че Lenovo представиха негов наследник през 2020 г., със същото име  и чудесни спецификации. 

 

Asus Taichi

Asus Taichi ни кара да погледнем няколко пъти към него, защото екранът му всъщност е и от двете страни. Вместо да измислят как да преобразуват лаптоп в таблет, Asus просто добавиха втори панел отвън. По този начин можете да запазите традиционния форм-фактор и да влезете в режим на таблет в момента, в който затворите капака. Изпълнението не е толкова елегантно, както, да речем, Lenovo Yoga, но истината е, че Taichi работи. Разбира се, и той имаше една слабост и това беше неговата батерия - тя се изтощаваше прекалено бързо. Освен това се появи доста преди съвременните софтуерни драйвери да направят тъчпадите на Windows използваеми и съответно грешките не бяха рядкост. Все пак Asus разпознаха допуснатите грешки и поставиха пауза на дизайна с двоен екран за няколко години, преди да се завърнат с друга негова по-успешна разновидност в лицето на ZenBook Pro Duo.

Asus ROG GX700

Идеите на Asus не завъртат главата - Asus ROG GX700 се появи под формата на чудовищен лаптоп за игри с огромен течен охладител, прикрепен към задната му част. Всеки геймър знае, че най-големите затруднения за лаптопа произтичат от лошите термични характеристики. Добавянето на по-тънки вентилатори, интелигентното разположение на радиатора и подобряването на въздушния поток са обичайните тактики за предотвратяване на прегряване на лаптопите (или по-вероятно - дроселиране). Asus обаче мислеше мащабно и просто реши да прикрепи към лаптопа докинг станция с водно охлаждане, монтирана в задната му част чрез четири щифта на конектора. Охладителната система използва специален уплътняващ клапан за изпомпване на охлаждащата течност през лаптопа и обратно в системата, където топлината се изхвърля от 92 мм радиатори. С 500 W разсейване на топлината GX700 отбеляза 20% увеличение на производителността и 30% намаление на термичните параметри за CPU и GPU. Всичко звучи страхотно, докато не споменем тежестта на това зверче: почти 4 килограма, и то без докинг станцията, с която теглото вече се насочваше към нови висоти. Надявайки се да получи повече внимание, година по-късно Asus пусна друга версия, която беше оборудвана с двойни графични карти (два графични процесора Nvidia GeForce GTX 1080).

Acer Iconia 6120

Отново два екрана, този път затворени един към друг. Идеята не е за пренебрегване - единият все пак съдържа виртуална клавиатура и тъчпад. Тази странна настройка имаше своите предимства: например можете лесно да превключите от клавиатурата към писане на ръка, бързо да добавите https:// или .com към URL адрес или по-бързо да стартирате любимите си приложения или сайтове. Разбира се, екраните имат някои общи недостатъци, като например отблясъци и липса на индикация за регистрация на жестове, които все още не са преодолени. Като добавим забавяне, слаба производителност и малък тъчпад, не е изненада, че сте пропуснали от красотата на Acer Iconia 6120.

Dell XPS 12

Светът все още не се е отказал от конвертируемите лаптопи, или 2 в 1, както е видно от Microsoft Surface Laptop Studio, чийто екран се отделя на пантата и се обръща. През годините имаше много опити за постигане на съвършенството, разчитащи на обръщане и приплъзване на екраните, но нито един от тях не бе толкова амбициозен, колкото Dell XPS 12. Решението на Dell беше екранът да се прикрепи към рамката по хоризонтална ос, така че панелът да може да се обръща навън дори когато капакът е затворен. Въртящият се екран работи доста добре и позволява пълен режим на таблет и лаптоп, като същевременно защитава клавиатурата, когато няма нужда от нея. Но Dell направиха грешка, като изключиха рамката на дисплея, когато представи своя дисплей InfinityEdge на XPS 13. А днес въпросната рамка е твърде тромава за днешните стандарти.

Asus ROG Mothership GZ700

Asus отново са пример за изумителна технология, защото Asus ROG Mothership GZ700 е прекалено голям за преносим компютър, но е прекалено мобилен, за да бъде работна станция. Зад масивния 17-инчов дисплей е разположена доста елегантна гейминг клавиатура, която може да се свърже магнитно или да се използва самостоятелно. Когато клавиатурата бъде премахната, Mothership по същество се превръща в гигантски таблет, който стои изправен чрез подложка отзад. Но благодарение на този си модел Asus, за добро или лошо, разшири границите на дизайна на лаптопа, като обедини десктопа и лаптопа в едно устройство.

Снимки: YouTube/eBay/ViaGallery/Lenovo/Asus

Виж още: Intel изкоренява недостига на видеокарти с цели осем модела от серията Arc