Новият лаптоп Yoga Pro 9i е флагманско потребителско устройство от водещата гама на Lenovo и е снабден с функции като изключително ярък Mini-LED панел с честота 165 Hz, процесор Intel® Core™ i9, както и вариант с GeForce RTX 4070 на Nvidia в компактно 16-инчово шаси.

Спецификациите на дисплея се различават от тези на по-малкия, 14-инчов модел само по диагонала на екрана, тъй като Yoga Pro 9i също използва Mini-LED екран с разделителна способност 3200 x 2000 (16:10) и честота 165 Hz. Гланцираният панел също така предлага страхотни възможности и улеснения на потребителите, тъй като разполага с прецизен тъч съпорт. Мога спокойно да заявя, че първоначалното ми впечатление от картината е отлично, особено при HDR съдържание при гледане любимите ми филми и сериали или най-новите игри.

Yoga Pro 9i се предлага с процесор Intel® Core™ i9-13905, разполагащ с 14 ядра и работещ на тактова честота от 5.4 GHz, както и с графична карта GeForce RTX 4070 (100W TGP). Процесорът е мощен и с лекота се справя с всякакви задачи. Работната памет е повече от достатъчна - 64 GB от по-бърза оперативна памет LPDDR5X-6400. Резултатите за производителността на машината в синтетичните бенчмаркове са отлични, а лаптопът при ежедневна употреба винаги реагира плавно и отзивчиво.

Lenovo използва допълнителното пространство на 16-инчовото шаси за втори M.2 слот, който обаче поддържа само PCIe 3.0 x4. Основният слот е свързан чрез PCIe-4.0, а вътре е инсталиран 1 TB SSD диск.

Вграденият в процесора графичен процесор Iris Xe Graphics G7 се справя чудесно с обработка на прости задачи, а специалният графичен процесор GeForce поема функциите само при по-взискателни игри и приложения. Видеокартата GeForce RTX 4070 е графичен процесор за лаптопи от висок клас. Базиран е на чипа AD106 и използва архитектурата Ada Lovelace. RTX 4070 предлага 4608 ядра и 128-битова шина за паметта. Мобилният RTX 4070 използва 8 GB GDDR6 специална графична памет с тактова честота от 16 Gbps (ефективно). TGP стойността (Total Graphics Power) може да се конфигурира между 35 и 115 Watt (плюс 15 - 25 Watt Dynamic Boost от процесора), което води до различни нива на производителност. Тактовата честота при бууст варира от 1230 MHz (при 35 Watt TGP) до 2175 MHz (115 W). Следователно производителността зависи много и от настройката на мощността, използвана за RTX 4080 mobile в лаптопа. Производителността би трябвало да е под тази на десктоп варианта RTX 4070 Ti и следователно е най-подходяща за 2К резолюция и максимални детайли за взискателни игри от 2022 г.

Дизайнът на корпуса е същият като на по-малкия 14 инчов Yoga Pro 9i, т.е. използвана е алуминиева конструкция. Двете панти са добре регулирани и държат здраво екрана на място, дори при малки ъгли на отваряне. В същото време отварянето на дисплея с една ръка е възможно, а максималният ъгъл на отваряне е 180 градуса.

В малко по-дебелата издутина на корпуса е разположена 5 MP камера, която осигурява добро качество на изображението както за снимки, така и за видеоклипове. Това премахва нуждата от външна уебкамера, особено при видеоконференции. Инсталиран е и инфрачервен сензор, който позволява разпознаване на лица чрез Windows Hello. Камерата може да се деактивира чрез малък плъзгач от дясната страна на корпуса (е-затвор).

Lenovo не оставя допълнителната ширина на корпуса неизползвана и добавя специален цифров блок към клавиатурата. Подобно на по-малкия Yoga Pro 9i, производителят е инсталирал удобна и прецизна клавиатура, която предлага и достатъчен ход на клавишите от 1.5 мм. По-дълги текстове също могат да се набират без напрежение. Двустепенната бяла подсветка, която може да се активира автоматично чрез сензор, помага в тъмна среда. Тъчпадът на 16-инчовия Yoga е още по-голям и с размери 15x9.5 см предлага много място за управление с показалец и жестове с до четири пръста, които също работят много добре и надеждно благодарение на доброто плъзгане. Долната половина също може да бъде натискана надолу. За разлика от по-малкия 14-инчов модел тъчпадът не е в средата на корпуса, а е изместен леко наляво.

16-инчовият вариант на Yoga Pro 9i е оборудван с шест високоговорителя (4 нискочестотни + 2 високочестотни, всеки с мощност 6 W) и може да подобри вече солидната производителност на 14-инчовия модел, дори ако максималната сила на звука е малко по-ниска. Като цяло звукът е много добър, а разликата с Apple MacBook Pro 16 (също 6 високоговорителя) също не е голяма. Високоговорителите наистина се справят с работата си много добре.

Lenovo също така оборудва Yoga Pro 9i 16 с батерия с капацитет 75 Wh. С оглед на по-високата консумация на енергия може да ни бъде простено, ако вече предположим, че животът на батерията със сигурност ще бъде още по-лош, отколкото при 14-инчовия модел. При 150 cd/m² (съответстващи на 50% от максималната яркост на SDR) и 60 Hz резултатите все пак са добри - 6.5 часа в теста за WLAN (165 Hz: ~5.5 часа) и 7.5 часа във видео теста. Но веднага щом използвате висока яркост и/или по-високата честота от 165 Hz, това става проблематично, така че като при всяко мобилно устройство ще трябва да се адаптирате към ситуацията и конкретните нужди, за да извлечете максимума от батерията.

Производителността като цяло е много добра и двата основни компонента, а именно CPU и GPU, са много бързи. Гланцираният mini-LED панел изглежда фантастично, особено при HDR съдържание, и предлага точно възпроизвеждане на цветовете в допълнение към пълното покритие на AdobeRGB. Вече споменахме солидните стойности на производителността, както и добрата клавиатура, нумпад и отличните високоговорители. Като изключим скърцащия основен панел, корпусът е много добър, а качеството на изработката - много стабилно. И накрая, 16-инчовият модел предлага и втори SSD слот. Всичко това прави Yoga Pro 9i един от най-мощните и най-функционални мултимедийни модели на Lenovo.

Снимки: Lenovo