Пълен с добри идеи, Lenovo Smart Paper е устройство, което може да бъде интересно както с иновациите си, така и с практичния и полезен характер. Дигиталните тетрадки са интересна нова категория, която се движи някъде на границата между традиционен таблет и е-четец. С това специално предложение Lenovo определено прави заявка за водеща позиция на този пазар.

Със своето изцяло алуминиево шаси и перфектно покритие Lenovo Smart Paper блести с отличителен дизайн. С правите си ръбове и големия 10.3-инчов дисплей с разделителна способност 1872 x 1404 пиксела четецът изглежда страхотно. Панелът разчита на електронно мастило e-ink, определено приятен под пръстите и предлага почти кадифено докосване, напомнящо усещанията от хартия.

Lenovo Smart Paper идва в комплект със свързания към него стилус и магнитния калъф, което го прави неустоимо предложение.

Що се отнася до свързаността, Lenovo Smart Paper залага на приятен минимализъм. Един-единствен бутон за включване в горния му край, USB-C порт за зареждане вляво и това е всичко. Единствената друга подробност, която се отличава, е наличието на два микрофона, които могат да записват гласови бележки.

Производителност и интерфейс

Позициониран на средата между електронния четец и дигиталния бележник, новият електронен четец на Lenovo блести не само със своето изпълнение, но и с техническите си данни. Устройството залага на чипсет RockChip RK3566, 4 GB RAM и 64 GB вътрешна памет за съхранение. Той е с няколко нива на яркост и 24 настройки на цветовата температура, които автоматично се адаптират към околната светлина. По отношение на автономността Smart Paper се справя отлично със своята 3625 mAh батерия, способна да издържи над 50 000 прочетени страници.

Тъй като всички тези технически спецификации може да ви звучат прекалено сухо, нека посочим същественото: Smart Paper предлага много добра автономност и непоклатим комфорт както при четене, така и при писане. Екранът му от електронно мастило е особено приятен, а захватът му е близък до съвършенството.

По отношение на интерфейса наблюдението ни също е много положително: навигацията в менютата на уреда е проста, с добре оформено меню с елегантни и минималистични икони. Smart Paper има и добрата идея да заимства някои жестове от смартфоните с Android, като например превъртане нагоре за връщане към главното меню. Този детайл е само един от многото и може да изглежда тривиален, но значително допринася за плавността на използване на устройството: една добра характеристика на пазар, на който цифровите преносими компютри по принцип не блестят със своята ергономичност.

От главното меню можете да получите достъп до инсталираните приложения, като например файлов мениджър, клиент за електронна поща, календар или калкулатор. Като едно добро и уважаващо себе си хибридно устройство Smart Paper има платформа за четене на електронни книги, блок-бележки, удобна синхронизация с Google Drive и достъп до интернет с помощта на популярния браузър Firefox.

 

Високотехнологична тетрадка със стилус, който си заслужава

Smart Paper на Lenovo е преди всичко цифров бележник. Това е добре, защото именно тук устройството се отличава най-много. Както вече казахме, изобразяването на екрана под пръстите е особено сполучливо и се съчетава перфектно със стилуса Smart Paper Pen, включен в кутията. Отвъд минималистичния си дизайн той предлага много приятен комфорт при писане, както и солиден захват.

По отношение на дизайна и ергономията Smart Paper Pen е един чудесен стилус, съвместим с електронно мастило, като освен това е изключително ефикасен. Особено след като Lenovo успява да интегрира в устройството си специално място за съхранение със силно магнитно закрепване: достатъчно, за да гарантира, че аксесоарът няма да полети, когато пъхнете Smart Paper в чантата.

При използване стилусът предлага плавно писане без закъснение между въвеждането и възпроизвеждането. Що се отнася до функционалността, възможността за трансформиране на ръкописен текст в печатен е много практична и надеждна дори при набързо написани бележки. Най-оригиналната функция обаче си остава възможността за интегриране на гласови бележки във вашия бележник благодарение на двата вградени микрофона. При липса на високоговорители обаче ще е необходимо да разчитате на Bluetooth устройство, за да се наслаждавате на звука. Имайте предвид, че това ще ви позволи да слушате и аудиокниги и подкастове. По отношение на електронните книги Smart Paper позволява доста лесно да импортирате собствени произведения във формат epub. Това очевидно е добра новина за читателите, които искат достъп до своята дигитална библиотека на новото си лъскаво устройство. Накрая, Lenovo Smart Paper поддържа и документи от Microsoft Office, което веднага става друго предимство за деловия потребител.

Smart Paper работи с Android, но Lenovo е създала много прост потребителски интерфейс, който поставя функционалността на преносимо устройство на преден план, а придружаващо приложение за iOS, Android и Windows ще ви позволи да споделяте бележки с телефон или лаптоп.

Lenovo Smart Paper наистина е разностранен боец, който може да се впише в ежедневието на доста широк кръг потребители: запалени читатели, творчески настроени хора, както и делови професионалисти.

Снимки: Lenovo