Ако искате да станете милиардер на млада възраст (и не идвате от богаташко семейство), то технологиите са индустрията, в която трябва да влезете. Ако помислите за всички милиардери на 40, 50 и 60 години, които се хвалят със стотици милиони печалба от десетилетия, то Питър Тийл, Илон Мъск, Сергей Брин, Лари Пейдж, Джеф Безос и Бил Гейтс идват веднага на ум. Общото между всички тях (освен че са в края на 40-те и до началото на 60-те си години) е, че те са направили богатството си в технологичната индустрия.

През последното десетилетие процентът на младите основатели на технологични продукти и услуги, достигащи редиците на клуба на милиардерите преди 30-ия си рожден ден, се увеличи. Освен това тази тенденция не показва признаци на забавяне в скоро време. И докато технологичната революция, която от десетилетия създава млади милиардери, започна в САЩ, сега тя се разпространи по целия свят. В света има около 143 технологични милиардери със средна нетна стойност от 6 милиарда долара всеки. Тази стойност на милиардерите, които не са спечелили парите си в ИТ сектора, е по-малка от 3 милиарда долара. Защо е несъответствието? Ако попитате Питър Тийл, той ще ви каже, че технологичните компании имат предимство, защото са сравнително лесни за мащабиране и растеж. Технологичните компании също имат относително ниски оперативни разходи и големи маржове на печалба. Това е теория, която той отстоява в бестселъра си „Нула към едно“.

Нека да разгледаме 10-те (11 души на 10 места, броейки братята Колисън от Stripe като едно място) най-млади технологични милиардери в света в момента.

# 10. Джон Колисън (30) и Патрик Колисън (32)

Нетно състояние: 2.1 милиарда долара

Джон и Патрик Колисън са братя, които са съоснователи на Stripe. Те идват от Ирландия и основават Stripe в Сан Франциско през 2010 г. Компанията получи инвестиция от 2 милиона долара от Питър Тийл и Илон Мъск през 2011 г. През ноември 2016 г. братята Колисън станаха най-младите милиардери в света, когато кръг на финансирането оцени компанията им за мобилни разплащания на 9.2 милиарда долара.

# 9. Остин Ръсел (25)

Нетно състояние: 2.4 милиарда долара

Остин Ръсел основава Luminar Technologies, когато е бил на 17 години. Неговата нетна стойност е нараснала до 2.4 милиарда долара, след като компанията му стана публична в индекса Nasdaq в края на 2020 г. Luminar е стартираща компания за самоуправляващ се автомобил, която в момента се оценява на 10.5 милиарда долара. Това го прави най-младият самостоятелен милиардер. Той е и един от първите милиардери, излезли от индустрията на самоуправляващите се автомобили. Инвеститорите в Luminar включват отново Тийл, който помогна на Ръсел да стартира Luminar, когато го направи стипендиант на фондацията Thiel през 2012 г.

# 8. Павел Дуров (36)

Нетно състояние: 2.7 милиарда долара

Павел Дуров основава руската социална мрежа VK и създава приложението Telegram Messenger. Той стартира ВКонтакте (ВК) през 2006 г., същата година, когато завършва колеж. Той беше освободен като главен изпълнителен директор на ВК през 2014 г., когато заяви, че компанията е поета от съюзниците на Владимир Путин. Той напусна Русия, без да планира да се върне. Дуров дари един милион долара на фондация „Уикимедия“ и е предмет на руската книга „Кодът на Дуров: Истинската история на ВК и неговия създател“.

# 7. Дрю Хюстън (37)

Нетно състояние: 3 милиарда долара

Дрю Хюстън е основател и главен изпълнителен директор на компанията за онлайн съхранение и архивиране на файлове Dropbox. За първи път Хюстън измисля идеята за своята компания, когато е бил студент по компютърни науки в Масачузетски технологичен институт. Разсеяният Хюстън все забравял USB устройството си в общежитието, така че решението му беше да измисли нещо, където да може да съхранява (и архивира) работата в колежа онлайн и да има достъп до нея от всеки компютър, правейки живота малко по-лесен.

# 6. Даниел Ек (38)

Нетно състояние: 4 милиарда долара

Даниел Ек е шведски технологичен предприемач, който основава услугата за стрийминг на музика Spotify през 2006 г. Тя оперира изключително в Европа в продължение на три години, преди да стартира в САЩ през 2011 г. По време на излизането си на борсата Spotify имаше 71 милиона платени абонати и 5 милиарда долара годишни приходи. Днес Spotify има над 140 милиона платени абонати и пазарна оценка от около 60 милиарда долара.

# 5. Франк Уанг (41)

Нетно състояние: 4.8 милиарда долара

Франк Уанг основава Dajiang Innovation Technology Co. (DJI), която представлява 70% от потребителския пазар на безпилотни летателни апарати. Уанг стартира DJI от общежитието си в Хонконг през 2006 г. Сега той има мисията да направи компанията си толкова успешна, колкото са и други водещи китайски компании като производителя на смартфони Xiaomi и уебсайта за електронна търговия Alibaba. Въпреки това, за разлика от тези два примера DJI е готова да бъде първата китайска компания, която ще води своята индустрия в световен мащаб.

# 4. Евън Шпигел (30)

Нетно състояние: 9 милиарда долара

Евън Шпигел е съосновател на Snapchat с Боби Мърфи и Реджи Браун, докато били студенти в Станфорд. През август 2014 г. Snapchat пое инвестиция от фирмата за рисков капитал Kleiner Perkins, която оцени компанията като цяло на 10 милиарда долара. На 2 март 2017 г. Snap Inc. дебютира на Нюйоркската фондова борса. Очакваше се компанията да излезе публично на цена от 17 долара на акция, но всъщност търговията започна на 24 долара. В деня на първичното публично предлагане Шпигел продаде 16 милиона акции, което доведе до 272 милиона долара преди данъчно облагане (приблизително 180 милиона долара след данъците). По времето, когато Snap започва да търгува, Шпигел става един от най-младите изпълнителни директори на публични компании; по това време той е на 26 години. Днес Snap Inc. се оценява 22 милиарда долара.

# 3. Брайън Чески (39)

Нетно състояние: 11 милиарда долара

Основателят на Airbnb Брайън Чески каца в Сан Франциско през октомври 2007 г. Той планира да прекара време при приятеля си Джо Гебиа. Двамата млади мъже се съгласяват да разделят наема на къщата на Гебиа по време на престоя. Единственият проблем е, че половината от наема на Чески е 1150 долара, а той има само 1000 долара. Седмицата, в която Чески пристига в града, Сан Франциско е домакин на огромната конференция на Обществото на индустриалните дизайнери на Америка и всички хотелски стаи в града са разпродадени. На Чески и Гебия им хрумва идея. Те решават да превърнат къщата в място за нощувка със закуска за участниците в конференцията. Те нямат допълнителни легла или дори спални, но имат три въздушни матрака. Надуват ги и ги наричат Airbed and Breakfast. Трима души отсядат при Чески и Гебиа по време на конференцията, плащайки по 80 долара на вечер. Срещу цената те също получават безплатна закуска и обиколка из града. И с това се ражда идея за 100 милиарда долара.

# 2. Джан Имин (37)

Нетно състояние: 16 милиарда долара

Джан Имин основава китайската технологична компания ByteDance през 2012 г. Платформата за съдържание имаше повече от 800 милиона ежедневни потребители и оценка от 75 милиарда долара до 2019 г., което прави Джан Имин милиардер няколко пъти. В наши дни обаче той е по-известен с най-популярния продукт на ByteDance: TikTok.

# 1. Марк Зукърбърг (36)

Нетно състояние: 104 милиарда долара

Марк Зукърбърг основава thefacebook.com от своята стая в общежитието в Харвард на 4 февруари 2004 г. Той отпада от Харвард през втората си година, за да се премести в Пало Алто и да се съсредоточи върху работата си по Facebook на пълен работен ден. Социалната мрежа направи своето излизане на борсата през май 2012 г., което на свой ред превърна незабавно предприемача в богаташ на стойност 15 милиарда долара. Неговата нетна стойност проби бариерата от 100 милиарда долара за първи път на 7 август 2020 г.

Снимки: Pikrepo

Тагове: