Пациентите, страдащи от симптоми на сухота на очите, имат по-ниско качество на живот в сравнение с тези без симптоми, съобщава ново проучване. Констатациите показват, че пациентите със състоянието съобщават за отрицателни ефекти върху зрителната функция, способността им да извършват ежедневни дейности и производителността на работата им.

Сухотата на очите е често срещано състояние и честа причина пациентите да търсят медицинска помощ. Тя може да засегне хора на всяка възраст, но е най-разпространена при жените и при възрастните хора. Симптомите включват дразнене и зачервяване на очите, замъглено зрение и усещане за пясък или чуждо тяло в окото. Съобщава се, че до една трета от възрастните над 65 години имат заболяването, въпреки че действителният брой вероятно ще бъде по-висок, тъй като няма установен диагностичен тест и хората с леки симптоми са по-малко склонни да ги докладват на своя лекар.

Лечението често включва предписание на изкуствени сълзи, очни лубриканти и стягащи вещества, за които през 2014 г. във Великобритания са предписани 6.4 милиона артикула на стойност над 27 милиона британски лири.

Това ново проучване, ръководено от Университета в Саутхемптън, има за цел да изследва как заболяването от сухота на очите влияе върху живота на възрастни във Великобритания чрез онлайн проучване на хиляда пациенти със заболяване и още хиляда без. Участниците попълват въпросник от Националния институт за очни болести за визуалната им функция и въпросник EuroQol за качеството на живот, свързано със здравето. Тези, които заявяват, че са преживели сухота в очите, също отговарят на допълнителни въпроси, за да оценят тежестта на техните симптоми.

Резултатите, публикувани в списанието BMJ Open, показват, че по-голям дял от участниците със сухота в очите имат проблеми с подвижността и изпитват повече затруднения в ежедневните си дейности, отколкото пациенти без това състояние. Проучванията също така разкриват, че е по-вероятно да страдат от тревожност и депресия.

Тези с най-тежки симптоми е по-вероятно да изпитат отрицателно въздействие върху тяхното социално и емоционално функциониране, както и производителността на труда, включително загубата на повече време от работата в резултат на симптомите.

Докато и двете групи съобщават за сходни нива на използване и четене на цифров екран, онези със симптоми отчитат по-голямо излагане на фактори на околната среда като климатизация, принудително отопление или замърсяване на въздуха. Изследователският екип вярва, че тези фактори могат или да допринесат за сухота в очите, или да бъдат забелязани повече от страдащите.

Снимка: Makia Minich via Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега