Ново лечение дава надежда, че парализата от увреждане на гръбначния мозък може един ден да бъде обратима. Изследователи от германския университет Рур-Бохум успяха да накарат парализирани мишки да ходят отново, след като стимулираха мозъка им да произвежда определен протеин, който след това се разпространява в други области на нервната система.

Увреждането на гръбначния мозък е изключително трудно за лечение, тъй като може да разкъса нервите, преминаващи от мозъка към други части на тялото като крайниците, което оставя хората парализирани. Влакната в гръбначния мозък не могат да се възстановят, така че увреждането им обикновено е трайно.

За да се справят с това предизвикателство, изследователите са използвали лечение, включващо протеина хипер-интерлевкин-6 (hiL-6), което кара тези нервни клетки да се регенерират. Протеинът не се среща в природата - той трябва да бъде генетично проектиран, но след като е наличен, той може да се използва за стимулиране на нервните клетки, за да се възстановят.

Изследователският екип демонстрира това лечение за първи път, като показа, че този протеин може да обърне парализата при тестовите мишки. За да синтезират hiL-6, те стимулират мозъка на мишките да произвеждат протеина, който след това се разпространява в други мозъчни области и нервни клетки. Като стимулира производството на протеин в една мозъчна област, той може да започне регенерация на нервните клетки в гръбначния мозък.

Следващата стъпка е екипът да проучи дали този метод може да се използва заедно с други съществуващи лечения за по-ефективно производство на hiL-6. Учените също така искат да разберат дали лечението може да се използва, ако нараняването на гръбначния мозък е настъпило съвсем наскоро, например през последните няколко седмици.

Снимка: Lehrstuhl für Zellphysiologie

Виж още: iPhone 13 няма да има никакви дупки в корпуса

Тагове: