През януари 2018 година група експерти предрекоха на CES, че вече отишлата си година ще бъде запомнена като „пътя към 5G“ – година на поставяне основите на ултрабързото пето поколение мобилни устройства, които ще се появят в началото на 2019 г. Оттогава вече чухме десетки анонси, съдържащи в себе си думата „5G“. Подобно на всяка нова технология, 5G вече се превръща в гореща тема за обсъждане, която има своите поддръжници и критици. Вълнението около 1 Gbps мобилните устройства поражда и много въпроси. Ще достигнат ли реалните скорости обещанията на 5G стандарта? Има ли достатъчно инфраструктура за новите мрежи? И най-вече има ли смисъл на този етап изобщо да си купите 5G телефон? Без да имаме конкретен отговор на всички тези въпроси, представяме на вниманието ви пет от първите 5G устройства, които е добре да следим през 2019 г.

Можем лесно да заключим, че за тях ще слушаме все повече през новата година.

Samsung Galaxy S10+ 5G

Закономерно името на Samsung е едно от най-често спряганите, когато става въпрос за новия стандарт. Макар официално да не е анонсирал нито името, нито параметрите на какъвто и да било 5G телефон, предполага се, че гигантът подготвя поне две устройства. Операторите AT&T и Verizon вече потвърдиха, че единият модел ще има милиметров обхват, а другият - обхват под 6 GHz мрежата. Първият 5G апарат на Samsung навярно няма да бъде вариант на Galaxy S10, а по-скоро друг модел - може би нещо подобно на прототипа, който видяхме на Qualcomm Snapdragon Tech Summit. Южнокорейците планират да използват 5G модема на Qualcomm поне в един от новите си телефони, вместо да прибегнат до своя, който разкриха миналата година.

Ако трябва да направим предположение, устройството, което очакваме с най-голям интерес, е 5G версията на Galaxy S10+. Благодарение на марката Galaxy и репутацията на S серията тук имаме модел с реална тежест и претенции. И ако Samsung реши да пусне 5G версия на Galaxy S10+, бъдете сигурни, че тук няма да има никакви компромиси по отношение на естетика, функции и производителност. Онези, които очакват 5G флагман през 2019 г., най-вероятно ще го намерят тук.

Но ако Samsung не успее да побере удобно 5G в корпуса на S10+, то това вероятно ще стане в по-голям Note 10. Но тук комбинацията от цена и прекалено тежки размери може да се окаже сериозен препъникамък за някои потребители.

5G хъб от НТС

Поради инженерните предизвикателства при дизайна на новата антена, по всяка вероятност първите 5G устройства ще бъдат преди всичко по-големи версии на сегашните 4G еквиваленти. По-обемистите размери се налагат и от факта, че 5G модемът на Qualcomm се нуждае от повече пространство за батерията. Партнирайки си с мрежовата компания Telstra и американския оператор Sprint, HTC прие малко по-различен подход, предавайки се на реалностите, вместо да се бори с тях. Ако ранните 5G устройства трябва да са по-големи, защо тогава да не им даде собствен екран и допълнителна функционалност? Резултатът от това е джаджа, която прилича повече на таблет, отколкото на телефон. Ако може да се използва като мултимедиен център, както и очакваме, това устройство на НТС може да си заслужава вниманието и мястото чисто самостоятелно. Представете си, че сте на дълго пътуване с кола - този 5G хъб от НТС може да играе ролята на мини телевизор, аудио система, интернет портал и дори сървър и WiFi хотспот за другите устройства без клетъчна връзка.

Motorola 5G Moto Mod

Идеята за 5G "добавка" към съществуващ 4G LTE смартфон може и да не е много елегантна (особено ако въпросният телефон дори сам по себе си не е флагман), но това всъщност може да бъде страхотна стратегия за Motorola в първите дни на новата 5G технология. 5G продуктите все още се броят на пръсти, а производителите тепърва ще налучкват правилния набор от функции. Дизайнерите от друга страна ще трябва да решават как най-добре да напаснат новите компоненти, така че да не нарушат външния вид на телефоните. Като временно решение на фона на всичко това Motorola предлага нещо, което някои наричат "5G раница": добавка към сегашния модел, която едновременно осигурява допълнителна скорост за един иначе конвенционален модел, а също може да служи и като 5G хотспот за други устройства.

Нито Motorola, нито Verizon все още са обявили цената на този 5G Moto Mod, но Moto Z3 моделът, от който той зависи, се продава за около 480 долара - прилична цена, имайки предвид дисплея, производителността и изработката на телефона. Ако цената на този мод е разумна, това ще бъде доста икономичен начин за някои потребители да се радват на 5G, когато имат достъп до този сигнал, и просто да ползват 4G връзка през останалото време.

Необявени 5G VR/АR шлемове

Въпреки че Intel вече описа версия на HTC Vive, захранвана с адаптера WiGig като 5G прототип още през 2018 г., засега нито една компания не е обявила официално шлем за виртуална реалност с вградена 5G връзка. В същото време обаче това изглежда въпрос само на време и както производителите на чипове, така и мобилните оператори изглеждат въодушевени от потенциалните възможности, произлизащи от срещата на 5G и VR. Причината за това е проста: ако един шлем за виртуална реалност може да стриймва данни с подобна скорост и независимост, това може да изпрати кабелите, изисквания мощен процесор и дори нуждата от самия компютър в миналото. Това ще съкрати драстично разходите и теглото на джаджата и ще увеличи удобството при ползването ѝ. В същото време потребителите ще могат да гледат и общуват със съдържание със супер високо качество, освободено от процесорните ограничения на днешния хардуер.

Няколко компании вече тихичко работят по 5G VR шлемове, като Magic Leap дори потвърди, че разработва 5G VR/АR решение, което засега е предвидено като ексклузивно за телекомуникационния гигант AT&T. Независимо от това, коя компания ще успее първа да интегрира високоскоростната технология във VR шлем, това ще бъде една от най-вълнуващите употреби на 5G и с времето само ще се подобрява.

OnePlus 5G смартфон

За първите производители с 5G решения на пазара балансът между скъпите характеристики и цената ще бъде предизвикателство, на което ще видим някои различни отговори. Вече знаем, че Samsung ще заложи на 5G вариант на своя флагман Galaxy S10+, докато Motorola ще потърси бюджетно решение с 5G мода за своя Moto Z3. OnePlus обаче през цялото време също работи по собствено предложение. Компанията, която си спечели пазарна ниша именно с доста доброто съотношение цена-качество, е естественият мобилен играч, към когото ще се отправят много погледи в търсене на достъпно 5G решение. Тъй като акцентира именно върху максималната възвръщаемост за парите на потребителите си, OnePlus наистина има добър шанс да ни изненада с нещо в златната среда.

По всяка вероятност не е реалистично да очакваме това устройство да бъде сериозен пазарен и технологичен хит, както топ 4G моделите, що се отнася до функциите му. Знаем обаче, че въпросният телефон ще ползва мощния Snapdragon 855 чипсет, което трябва да осигури повече от достатъчен капацитет за мобилна фотография и гейминг, както и за някои AI задачи. Истинският въпрос е дали OnePlus ще направи голямата крачка отвъд сегашните характеристики на актуалния OnePlus 6Т, добавяйки нещо ново като 5G холографски разговори, или просто ще се задоволи с това да предложи по-бърз пренос на данни от сегашния модел.

Независимо от всичко OnePlus обещава да предложи първия Snapdragon 855-базиран модел, и то на достъпна цена. Това само по себе си прави телефона интересен, а 5G връзката ще е черешката на тортата.

И така, всички ранни 5G устройства имат доста общи неща: освен че ще донесат по-високи скорости и по-ниска латентност, те представляват и големи въпросителни, що се отнася до дизайна и иновациите. Ще могат ли да донесат нещо качествено ново, или просто ще ускорят сегашните безжични технологии? На каква цена и в каква форма ще стане това? Ще трябва да почакаме до края на тази година, за да разберем.

Игрите отново бият здраво музиката и видеото

---

Най-очакваните сериали за 2019 г. (освен финала на Game of Thrones)

Тагове: