Тази пролет собствениците на домашни любимци се сдобиха с привилегии, които мнозина желаеха. Изведнъж всички роднини, приятели и познати бяха готови да окажат съдействие в ежедневните разходки на четириногите с цел да заобиколят разпоредбите на извънредното положение. Дори съседите, които винаги са се оплаквали от шума и мръсните лапи, започнаха да показват изключителна любов и загриженост към кучетата и котките, подкупвайки ги с някое и друго лакомство.

Всичко това, разбира се, беше за кратко. Това лято отново изникнаха познатите въпроси: кой ще гледа кучето, на кого да оставим котката, докато ни няма? Лидерството им беше отнето и може би са ни леко сърдити за това. Какво можете да направите?

Първо: заведете кучетата да се докажат на тазгодишния Dog-fest II, който ще се проведе тази неделя,13.09.2020, от 14:00 часа в Южния парк. Освен активности и награди са планирани и интересни лекции. Така де, училището не е само за учениците.

Или пък можете да ги зарадвате с някой наистина интересен технологичен подарък. Ето и селекция от най-яките джаджи, предназначени за нашите домашни любимци:

Fi smart

Това е безспорният фаворит във всички класации. Fitbit за домашни любимци. Той е удобен, лек, лесен за употреба и изключително надежден. Най-важното – не зависи от метеорологичните условия, водоустойчив е, всъщност е и устойчив дори на дъвкане. Батерията му издържа около 1 месец при изключително активни кучета и над 3 месеца при по-мързеливите. Вграденият GPS излъчва сигнал и собственикът знае къде е домашният любимец във всеки един момент. Той е първият тракер, който използва LTE-M свързаност и чрез която се пести повече батерия (в сравнение с познатите 3G/4G/5G/LTE мрежи). Всичко това се случва чрез специално смарт приложение за управление на Fi smart – освен точна локация, то разполага с възможности за измерване на разстояние, предложения за активности, организиране на семейни профили и вече е създало една доста голяма общност. Това се подразбира от множеството разработени цветови варианти и стилови комбинации, които могат да се разгледат и поръчат от сайта на производителя. Това е може би едно от предимствата на нашийника пред други популярни продукти в категорията като например Whistle Go. Разбира се, тракерите изискват допълнително месечно заплащане за поддръжка или тарифен план към мобилен оператор, но се спестява притеснението в търсенето на изгубен домашен любимец.

Sureflap Microchip Pet Door

Някои домашни любимци имат повече късмет и попадат в домове със собствен двор. Собствениците им обаче често се превръщат в портиери и се съобразяват с постоянно променящите се желания на пухкавите приятели да са ту вътре, ту навън. Решението е вратичка, но не каква да е, а микрочип вратичка.

Тя може да бъде монтирана както на врата, така и върху стена или дори върху стъклена повърхност. Най-важното при нея е, че тя прилага изключително интелигентен „фейсконтрол“ за влизане в дома. Специално вграденият четец функционира чрез радиочестотна идентификация. Той е разположен единствено от външната ѝ страна и разчита вградения микрочип на котката или кучето. Ако то не разполага с такъв, четецът идентифицира сигнала от специална каишка (която се предлага отделно). При успешно разчитане домашният любимец може да се прибере у дома, но не може да доведе компания. Както казахме, радиочестотната идентификация се изисква само при влизане, така че всеки може да излезе свободно – стига да е с размера на котка или малка порода куче. 

Furbo

Не можем да си представим, че камерите ще подминат домашните любимци. Щом има бейбифони, трябва да има и кучефони (коткофони). Те трябва да се различават с нещо от обикновените камери за наблюдение, но с какво точно?

Furbo дава кратък и точен отговор: с това, което най-много обичат – лакомства. Докато отсъствате, камерата следи домашния любимец незабележимо. Индикаторът й светва в синьо, когато той се раздвижи, и устройството изпраща съобщение до смарт приложение, инсталирано на телефона. Получава се нотификация и ако кучето лае силно – нещото, което толкова много дразни съседите. Уникалното обаче е, че информацията не е единственото, с което разполагате. Във Furbo е инсталиран контейнер, пълен с лакомства, които са готови за изстрелване във всяка критична ситуация. След команда, подадена чрез смарт телефона, вкусотията достига до домашния любимец и го успокоява. Разбира се, има опция и животното да чуе гласа на собственика си. Но след като гладът е задоволен, спокойствието е почти гарантирано. Поне за няколко часа.

Bissell Barkbath

Barkbath е уред за подстригване на домашни любимци. Всъщност и за тяхното къпане и подсушаване. Както и за почистването след тях. Всъщност е уред мечта. Машината разполага с няколко приставки за оформяне на козината, както и със сешоар. Оборудвана е и с два контейнера за течности – в единия се поставя шампоанът, а след като се изпразни – чистата вода за миене. Вторият отговаря за отпадъчните течности. След като спа процедурите приключат, идва време и за почистването. Birkbath е в пълна готовност да премахне цялата козина и вода, които са полепнали и попили по килима и пода. Нивата на шума са сходни с тези при използването на обикновена прахосмукачка, като в комплекта има включена и специална книжка с инструкции за адаптация на домашния любимец.

Освен това всяка продажба на уреда е обвързана с благотворителна кауза. Част от сумата се дарява на фондация за спасяване на бездомни животни.

Ford Tent

За последното предложение си признаваме, че научихме случайно в един куиз. Знанието продължава да се търси и ако имате с какво да ни изненадате, се запишете за InGlobo & HiComm Speed Quiz 2020, който ще се проведе на 18.09.2020 от 19:00 часа в Kino Cabana.

А сега даваме малък жокер, защото този продукт така или иначе е все още в процес на разработка. И това е шумоизолираща палатка за домашни любимци, проект на автомобилната компания Ford.

Защо шумоизолираща? Един от най-големите проблеми, свързани с кучетата и котките в домовете, не е толкова шумът, който те произвеждат. А шумът на нашата околна среда, който ги прави толкова тревожни. Особено фойерверките в празничната новогодишна нощ. Или постоянните партита в съседния апартамент. Ето защо дизайнерите от Ford са решили, че нашите най-добри животински приятели имат нужда от специална защита. Като думата палатка е повече от неподходяща. В дизайнерското луксозно бунгало за кучета и котки са вградени шумоизолиращи системи, идентични с тези, които се използват в автомобилите и слушалките. Използваните са материали като корк и дърво. Основата е двойно подсигурена, за да изолира вибрации от всякакъв тип. Разполага с прозрачна стъклена врата, за да може животното да вижда стопанина си, а в нея са вградени автоматични сензори за отваряне и затваряне. Дизайнът е съвременен, за да се вписва във всеки модернистичен интериор, и изкушава всеки да се вмъкне вътре, ако партито му доскучае.

Снимки: Fi smart; Sureflap; Furbo; Bissell; Ford

Виж още: Новият смарт часовник на Fitbit ще измерва стреса ни по невиждан досега начин

HiCast е седмичен подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите. Ако искате да разберете какво е направило впечатление на екипа на списанието през тази седмица - не пропускайте епизод 6.