Онлайн видеото превзема ежедневието ни. С гръм и трясък! Телевизията отдавна остана в миналото, независимо от увещанията на тв каналите. И това са не просто бръщолевения на идеализиран ентусиаст от Силициевата долина, а все по-налагаща се реалност.

Но нека си поговорим малко с числа, защото пред тях дори боговете мълчат. През 2017 г. хората по света прекарват средно по 5 часа и 45 минути седмично в гледане на онлайн видео! Това е ръст от 34% спрямо предходната 2016 г., показват данните на Limelight Network и техният ежегоден доклад The State of Online Video 2017. Прогнозите са тази тенденция за растеж да се запази, като дори може да се увеличи. Според технологичния гигант Cisco до 2021 година един милион минути видео съдържание ще преминава през глобалната мрежа по света всяка минута. Ако пресметнем отново с числа тези темпове, излиза, че ще са ни необходими повече от 5 милиона години, за да изгледаме всички клипове, преминаващи през телекомуникационните мрежи всеки месец.

Днешните потребители вече се ориентират към по-дълго и професионално реализирано видео съдържание онлайн

Още малко статистика – видеото ще запълва 82% от целия световен интернет трафик през 2021 г., както прогнозират още от Cisco. То вече е превзело нашите смартфони и се очаква в следващите няколко години да прави това с още по-бързи темпове. Така че, ако през 2017 г. 56% от мобилния трафик е бил видео, то през 2023 г. съотношението ще достигне цели 73%, показват данните на Ericsson и техният Mobility Report за месец юни тази година. И всичко това, при положение че шведският технологичен гигант очаква самият трафик също да скочи близо десет пъти като обем!

Жаждата за съдържание

Но какво означава всичко това? Първо, съвсем логично е, че интернет трафикът като цяло, както и този в мобилните мрежи ще се увеличава прогресивно. Второ, основната причина за това ще бъде нарастващият интерес към видео съдържанието. Затова и всички очаквания за бъдещето на интернет залагат именно на този формат.

Видеото ще запълва 82% от целия световен трафик през 2021 г.

По-важният въпрос обаче е насочен в друга посока – не дали, а защо се случва така? Едва ли отговорът му е толкова лесен, защото той съдържа много фактори. От една страна, видеото позволява дадено съдържание да изпъква спрямо целия „дигитален шум“, който ни заобикаля, защото то придава много по-лична и човешка връзка. Успява да пречупи бариерите на комуникацията и да изглежда доста по-автентично спрямо другите форми на онлайн съдържание. От друга, видеото е много по-лесно за „консумация“ и изисква по-малко усилия от потребителите. В днешния свят, диктуван от алгоритми за препоръчвания и споделяния, намирането на съдържание, което да бъде интересно за нас, е буквално на един клик разстояние. Видеото дори не изисква четене и задължително гледане на монитора. В доста случаи то може да се слуша фоново, като му хвърляте поглед от време на време. Този факт контрастира значително, ако го сравним с тежките, големи текстове, които ни заливат от традиционните новинарски и медийни сайтове. Самият видео формат може да придаде и допълнителна добавена стойност, защото има възможност да покаже конкретните неща, за които се говори, или да визуализира по прост и разбираем начин по-сложни теми. Това го прави и доста по-привлекателен спрямо друга популярна онлайн форма на съдържание – подкастите.

Предвид всичко написано до момента, не е изненада, че ако доскоро онлайн видеото се асоциираше основно с кратки клипчета в YouTube или Facebook (от няколко секунди до няколко минути), то вече хората се насочват към по-дълго съдържание.

В YouTube също се виждат все повече клипове, които са с продължителност над 10 минути 

„Днешните потребители вече се ориентират към по-дълго и професионално реализирано видео съдържание онлайн“, коментира Майк Милигън, старши директор в Limelight Networks. Според него това се дължи на масовото разпространение на умни устройства, на които потребителите могат лесно да гледат онлайн видео – от смартфони, таблети, през лаптопи, до тв приставки, като Apple TV, Chromecast и др. Но съществуват още два големи фактора за по-доброто разпространение. Първият се крие в наличието на бърза и стабилна интернет връзка. Поради факта, че все по-голяма част от онлайн видеото се гледа на мобилни устройства, изискващи безжична връзка, този фактор определено е в ръцете на телекомите. Защото няма нищо по-досадно от това вашият клип да не може да се зареди или да спира по средата си заради загуба на обхват или претоварване на клетката.

В България комуникациите се развиват с все по-бързи темпове. И ако фиксираният ни интернет от години насам е доста добър спрямо много други държави от Европа и света, то мобилните мрежи също бързо наваксват. Операторите през последната година успяха да осигурят 4.5G връзка за своите потребители, която доближава все повече възможностите им до тези на фиксирания широколентов интернет.

Качеството има значение

Вторият важен фактор е качеството на клиповете. Времето на кратките видеа започва да преминава в миналото, като хората, дори в социалните мрежи, предпочитат все по-дългите формати. Тенденцията се развива още от 2017 г. и продължава с пълна сила през отиващата си 2018 г. Едно много добро сравнение – средната продължителност на масовите Facebook видеоклипове достига 4 минути през миналата година спрямо едва 55 секунди три години по-рано. В YouTube също се виждат все повече клипове, които са с продължителност над 10 минути. Затова доскоро „златният стандарт“, че едно видео в популярната платформа трябва да бъде дълго между 5 и 10 минути, все повече започва да се губи. Дори алгоритмите на YouTube вече препоръчват по-дългите клипове, като Google се опитва да промотира по-дългото и качествено съдържание. Същото важи за онлайн видео стрийминг услугите, като Netflix, Hulu, Amazon Prime и HBO Go. Платформите все повече инвестират в собствено, качествено съдържание, което да предлагат на своите абонати. Затова не е изненада, че все повече спрени сериали от големите студиа и тв канали намират своя нов живот в услугите за стрийминг. Тези примери, особено през последната година, се увеличават – „Експанзията“ премина в Amazon Prime, а „Луцифер“ – в Netflix.

Посоката на развитие

Друга тенденция, която е много важна за онлайн видеото, е, че потребителите не само обичат да гледат клипове, но и да ги създават. Независимо дали искат да подражават на любимите си инфлуенсъри, да се наложат като такива, или просто да споделят преживените моменти, те споделят в различни социални мрежи, като Facebook, Instagram и Snapchat. Това поражда и нова интересна тенденция – снимането на „вертикални“ видеа. Всички онлайн формати доскоро бяха оптимизирани за публикуване на хоризонтална картина (обикновено в съотношение 16:9). Но при снимане с телефон е доста по-лесно да го държите вертикално и съответно видеото се заснема в същата ориентация. И тъй като обикновено е губеща стратегия да се бориш с потребителските навици, социалните мрежи постепенно се опитват да визуализират по-добре тези формати. Първоначалното решение на Facebook, Instagram и Snapchat беше просто – те наложиха „квадратни“ формати, които лесно можеха да поберат едновременно хоризонтални или вертикални кадри. То беше продиктувано най-вече заради голямата употреба на мобилни устройства, за които подобно съотношение е по-благоприятно. Но следващата стъпка на социалните мрежи е в посока на споделянето на истински вертикални видеа. Нещо, което може би няма да се хареса на всеки, но пък за голяма част от потребителите ще бъде сериозно улеснение. От гледна точка на клиентите се забелязва и опростяване на начините, по които се снима дадено видео – стремежът е всичко да става с едно докосване, бързо и лесно да се редактира и споделя.

Последните елементи, които очакваме през 2019 г. в сегмента на онлайн видеата, са повече технически ориентирани – засилено използване на изкуствен интелект и алгоритми за предоставянето на още по-персонализирано съдържание. Ще виждаме също и повече 4K и HDR видео, особено след като на пазара вече има достатъчно смартфони с камери, снимащи в тези формати.

Във всички случаи видеото е бъдещето на онлайн съдържанието, което ще доминира в интернет пространството през следващите години. Затова и посоката, в която HiComm ще поеме през 2019 г., е именно развитието на собствено и качествено видео съдържание. Очаквайте много нови рубрики и изненади в YouTube канала на списанието!

Тагове: