Ако сте обръщали внимание на различните браузъри, вероятно знаете, че Chrome може да бъде много гладен за системни ресурси. Хвърлете само един поглед в Task Manager и често ще видите Chrome начело в списъка. Защо обаче браузърът ползва толкова много RAM и какво може да направите, за да го ограничите? 

Наистина ли Chrome е толкова алчен?

Доскоро единственият отговор щеше да бъде уверено „да“. Репутацията на Chrome като унищожител на оперативна памет бе добре известен. През 2019 г. обаче и в сравнение с някои други браузъри невинаги харчи толкова много памет. Всъщност понякога именно Firefox, Edge, Opera и Safari използват повече памет от тази, която "харчи" Chrome. Достатъчно е да направите простичък тест, стартирайки на чисто в браузъра и отваряйки Facebook страница, YouTube видео, Twitter акаунт и новинарски сайт. Тестът показва, че от петте най-популярни браузъра Chrome се намира точно в средата, като за горните задачи най-тежки се оказват Safari и Firefox, докато Opera и Edge са по-икономични от Chrome.

Все пак няма спор, че често пъти Chrome използва повече RAM от другите браузъри. Той е доста бърз, но се нуждае от много памет, за да се захранва.

Защо Chrome ползва толкова много RAM?

Това е съобщението, което виждате, когато Chrome прекали с паметта. За да разберете защо Chrome използва толкова много памет, трябва да разберете как работят повечето модерни браузъри.

Всяка програма на вашия компютър зарежда няколко процеса в неговата RAM памет, където се върши тежката работа по функционирането на компютъра. RAM паметта е временно място, където се съхраняват всички видове данни и е много бърза. Процесорът получава по-бързо достъп до информацията в RAM паметта, отколкото ако тя е на твърдия диск или дори на SSD диска. 

Браузъри като Chrome и Firefox съхраняват всяка страница, приставка и плъгин в различни RAM процеси. Тази практика се нарича „изолация“ и пречи на процесите да се преплитат. Ето защо, когато отворите Task Manager, в него ще откриете няколко реда за Chrome. Ако ги сравните, всеки от тях поотделно използва малко RAM, но взети заедно те дават голямо натоварване. 

Как Chrome управлява RAM паметта?

Модерните браузъри като Chrome използват паметта, така че да осигурят по-добра стабилност и по-бърза скорост. Ето как Chrome работи с оперативната памет.

Като обработват всеки процес отделно, ако един блокира, браузърът като цяло остава стабилен. Понякога плъгин или приставка могат да блокират, поради което трябва да презаредите съответния подпрозорец. Ако всички подпрозорци, плъгин и приставки работеха в един и същ процес, щеше да ви си наложи да рестартирате целия браузър вместо отделен подпрозорец. 

Разделянето на отделни процеси носи ползи и за сигурността на браузъра, сравнима с работата на виртуална машина. Например, ако в един подпрозорец има JavaScript атака, тя не може да се прехвърли в друг подпрозорец в Chrome, докато това може да се случи при браузърите, събиращи всичко в един процес. 

Освен подпрозорците, плъгините и приставките някои други процеси също използват RAM памет. Т.нар. pre-rendering е пример за това. Предварително рендиране позволява на Chromeда започне да зарежда страници, които браузърът предполага, че ще посетите със следваща команда – например да отворите първия резултат в търсачката на Google или водещ материал за новинарска страница. Когато работи добре, това прави сърфирането по-бързо, но самият процес изисква ресурси и съответно ползва повече RAM. Обратното, ако не работи добре, този процес – както и други процеси, които Chrome използва, за да подобри сърфирането – може да забави всичко, тъй като ползва прекалено много памет. 

Проблем ли е използването на RAM в Google Chrome?

Колко RAM е необходима на Chrome? Има ли ограничение на RAM паметта, което Chrome ще използва, преди да стане проблем? Отговорът се крие в хардуера на вашата система.

Само защото Chrome използва много RAM, това не означава, че причинява задължително проблем. Ако вашата система не използва наличната оперативна памет, това не ви прави добро; вашият компютър използва RAM само за бърз достъп до данните и ускоряване на обработката. Ако поддържате оперативната си памет възможно най-чиста, не се възползвате от силата на компютъра си.

Точно както при смартфон, изчистването на текущите ви процеси и оперативната памет могат да забавят нещата в дългосрочен план. Ето защо почистващите програми за RAM и т.нар. бустъри са лоши за вашия смартфон.

Ако обаче Chrome използва твърде много памет, това може да се превърне в проблем. Когато Chrome използва твърде много памет, това ограничава наличното количество за други програми. Chrome може дори да започне да се мъчи да запази важната информация от браузъра ви за бърз достъп, което обезсмисля използването на RAM.

Когато става въпрос за използването на RAM в Chrome, проблем има само ако това забавя работата на компютъра ви, независимо дали това е браузърът или цялата ви система. Ако видите, че Chrome използва много памет, но няма отрицателни последствия за представянето, не си струва да се тревожите. Например понякога имате отворени 50 или повече раздела в Chrome, използващи 3.5 GB RAM или повече. Звучи като огромна бройка, но ако системата ви има 16 GB RAM за използване, това не е проблем.

Ако използването на паметта на Chrome забавя нещата, е време да се предприемат действия.

Как да намалите употребата на RAM в Google Chrome?

Има няколко начина да ускорите работата си в браузъра и да намалите количеството памет, което Chrome използва. Най-важният инструмент на ваше разположение е Chrome Task Manager.

Подобно на диспечера Task Manager на Windows, Chrome Task Manager показва производителността и потреблението на всеки раздел и разширение в браузъра. Можете да използвате Task Manager на Chrome, за да разберете какво използва най-много памет, след което го затворете, за да освободите място.

В Windows просто натиснете Shift + Esc за достъп до диспечера на задачите; в Mac ще трябва да го отворите от менюто Window. Изберете процеса и след това натиснете End process.

Гледайте за раздели и разширения, които са с неочаквано големи размери. Понякога един раздел в Chrome може да използва много памет поради грешка или лоша конфигурация. Понякога изтичането на паметта на Chrome ще доведе до блокиране на браузъра ви (или дори цялата ви система). След като "убиете" процесите, които са тежки за ресурсите, има и други неща, които можете да направите.

Използвайте Chrome Flags за управление на употребата на RAM

Chrome има куп тайни, често експериментални функции, известни като „флагове“, или Chrome Flags. Един от тези флагове позволява отхвърлянето на раздели. Отхвърлянето на раздели автоматично отхвърля фоновите раздели от системната памет, когато е ниска. Разделите остават на място, но няма да се зареждат или показват съдържание, докато не кликнете върху тях.

Въведете chrome: // flags в адресната лента, след което потърсете automatic tab discarding. Превключете флага на Enabled за активация.

Друг флаг, който работи добре с Automatic Tab Discarding, е Show Saved Copy Button. Бутонът Show Saved Copy Button ще се появи, след като браузърът отхвърли раздел, питащ дали искате да презаредите последната версия на страницата от кеша на браузъра.

Можете също така да използвате разширения за управление на раздели, за да ускорите Chrome.

Управлявайте плъгините и разширенията, за да запазите паметта на Chrome

Можете да деактивирате разширения, които използват много памет. Като алтернатива можете да ги настроите да се активират само когато използвате конкретен сайт.

Например може да използвате разширението Grammarly, но нямате нужда да проверявате граматиката си на всеки посещаван от вас уебсайт. Щракнете с десния бутон на мишката върху разширението и изберете Manage extensions. Променете Allow this extension to read and change all your data on websites that you visit на On click или On specific sites.

Ако имате много разширения, които използвате за различни неща, помислете за инсталиране на мениджър за бързо управление. SimpleExtManager добавя малка падаща кутия до вашето меню с разширения. След това с едно кликване и изключване може да променяте всички разширения.

Chrome контролира огромно мнозинство от пазара на браузъри. Алтернативните браузъри като Firefox и Opera използват сравнимо количество памет с Chrome, така че превключването не е лесно. (Макар Google да предоставя на тези браузъри една остаряла библиотека, правейки някои сайтове като YouTube по-бавни и по-ресурсоемки през тях.) Може да помислите за Brave, който е независим браузър, поддържащ разширения на Chrome, но използва значително по-малко памет. Има и куп интегрирани функции за сигурност и поверителност. Microsoft също готви нова версия на Edge, която е базирана на Chromium основа.

Ако искате да продължите с Chrome, направете го. Това е сигурен, бърз браузър, с хиляди отлични разширения - а сега вече знаете и повече за начина, по който работи.