Във времена, в които всеки сериозен пробив на данни хвърля повече светлина върху това, как се следи уеб активността, Firefox стартира антипроследяващи инструменти, за да се защити срещу скриптове за добив на криптовалути. За новите инструменти Mozilla отново обединява усилията си с Disconnect - софтуерна компания, която предоставя софтуер за проследяване и чийто списък с проследяващи реклами Firefox вече използва за проследяване на защитата. И двата метода за блокиране са достъпни за тест в Nightly 68 и Beta 67 версиите на Firefox. Mozilla планира да ги активира по подразбиране в бъдеща версия на браузъра.

За непосветените - при незаконните скриптове за добив на криптовалути злонамерени лица могат да впрегнат машината ви да добива тайно криптовалута - процес, който увеличава активността на процесора и източва мощността. Това обикновено се постига чрез скриптове, изпълнявани зад кулисите на уебсайтовете. Последната актуализация на Firefox блокира скриптовете за криптовалута, които се съдържат в списъка на Disconnect.

Същото важи и за т.нар. fingerprinting: идентификатор, управляван с данни, базиран на информацията за настройките на браузъра (като разделителната способност на екрана, операционната система, местоположението и езиковите настройки), която е достъпна за уебсайтове с цел оптимизиране. След това тези данни могат да се използват за идентифициране и проследяване на дейността ви в мрежата, дори ако изчистите „бисквитките“ си според Mozilla. Засега тестерите могат да активират методите за антипроследяване чрез "предпочитания" (preferences) в главното меню на Firefox. Те също ще бъдат включени по подразбиране в Firefox Nightly през следващите седмици.