Когато един от най-футуристичните предприемачи на съвремието говори за технология със страх, явно има проблем. Този уикенд Елън Мъск изказа накратко мнението си за изкуствения интелект и то никак не е розово – в туит той споменава, че според него AI е потенциално по-опасен от атомните оръжия.

 

 

Създателят на Tesla Motors и SpaceX не е първият, който се притеснява от терминаторите – Рей Кърцуел от Google също коментира възможността за събитие, при което машините вземат надмощие над хората, но досега никой с толкова висока позиция в технологичните среди не е коментирал възможния проблем.

В този случай сравнението между изкуствения интелект и атомните оръжия е в контекста на книгата на Ник Бостръм, „Свръхинтелект: пътища, опасности, стратегии“, която засяга взаимоотношенията на човечеството с потенциалните умни машини в бъдещето, както и опасността, която представляват те. Доколко са основателни опасенията на технологичния магнат, ще разберем след време, но той си оставя вратичка, като инвестира в компанията Vicarious, която разработва изкуствен интелект. И явно не само той се чувства комфортно с тази вратичка – Марк Закърбърг от Facebook и Джеф Безос от Amazon инвестират в същата компания.