Елън Мъск, основател и изпълнителен директор на Tesla, обяви нов автомобил, конкурент на BMW 3, споделят от Auto Express. Вече дори е ясно и името на новото возило – Tesla Model III, а не Tesla E, както се очакваше.

„Имаме Model S за седан и X за нашия кросоувър джип. Тогава приятел ме попита как ще кръстим следващия си модел. Е, казах му, че имаме модели S и X – спокойно можем да имаме и E. Наистина за известно време обмисляхме да го кръстим точно така, но тогава от Ford заведоха съдебен иск, тъй като искали да използват Model E – сметнах го за лудост, тъй като Ford се опита да убие sex! Е, трябваше да помислим за друго име. Автомобилът ще се казва Model III”, обяснява Мъск.

 

Tesla Model X

 

Новият автомобил ще бъде представен официално през 2016 г., а година по-късно ще бъде пуснат в продажба. По-вероятно ще бъде изграден върху изцяло нова платформа, а не просто „орязана и намалена“ версия на големите Model S и X. Новата технология е резултат на идеите на британския инженер Крис Полит, който има сериозен опит от времето, прекарано в Aston Martin. Интересно е, че Мъск има желание да отвори център за разработки и развитие във Великобритания.

 

Tesla Model III

 

Model III ще бъде с около 20% по-малък от Model S. Ключово за модела, който ще се търгува срещу 35 000 долара, е по-евтината зареждаща технология, която най-вероятно ще се разработва от бъдещата Gigafactory. Новата централа ще произвежда батерии за всички модели Tesla, но и за външни клиенти (слухове сочат Mercedes и Nissan). Фабриката ще бъде построена в Невада, Аризона, Калифорния, Ню Мексико или Тексас, но изборът все още не е направен. По думи на Мъск новият автомобил ще има реалистичен пробег от 320 км. „Искаме потребителите да се влюбят в колата и да очакват с нетърпение всеки път, когато ще им се наложи да шофират.“ Изпълнителният директор на Tesla очаква компанията да продаде около 35 000 автомобила тази година, но новият модел ще увеличи продажбите, като се очаква те да набъбнат до шестцифрено число до края на десетилетието.

 

Tesla Model S