Човешките полети в космоса най-накрая се връщат към САЩ, след години руска хегемония – от 2011 г. насам. След дългогодишни тестове две компании спечелиха финансиране от NASA за траспорт на астронавти до Международната космическа станция и обратно.

Boeing получава голямото парче от тортата – транспортните договори на стойност 4.2 млрд. долара. SpaceX ще трябва да се задоволи с 2.6 млрд. – все пак внушителна сума. Предстои последен безпилотен тест на двете капсули до 2017 г. Цената на място за американски астронавти в руските ракети Союз е 70 млн. долара, така че е логично NASA да бърза с привеждането в действие на програмата.

SpaceX няма проблеми с летенето – опитът на компанията от товарните превози до МКС е богат, а Dragon V2 е пилотирана модификация и ъпгрейд на действащата капсула Dragon. Boeing, за сметка на това, няма толкова опит и ще използва Атлас V ракетите на Джеф Безос, като компанията ще се опита да ги модифицира за производство в САЩ, а не в Русия.

Големият плюс на Dragon V2, както и на новата модификация на ракетата Falcon 9, че и двете са конструирани за многократна употреба, което може да доведе по-голяма крайна печалба за Елън Мъск и SpaceX, въпреки по-ниските финанси. За сметка на това Boeing е огромна компания, която залага на сигурно – не на най-евтиният или ефективният вариант, а на такъв, който е най-вероятно да донесе задоволителни резултати.

Тагове: