От момента на фаталния бан Рен Женфей – основател и лидер на китайския супер телеком Huawei, влезе в ролята на официален говорител на компанията. Преди старта на драматичните събития, белязали началото на търговската война между двете най-мощни икономики в света към момента, Женфей рядко се появяваше пред публика. Дори имаше слухове, че 74-годишният СЕО ще се оттегли от поста си и ще повери управлението на компанията на свой наследник.

Вижте още: Ембаргото върху Huawei ще е "невероятно вредно" за засегнатите страни

Изострянето на конфликта между Китай и САЩ обаче отреди на Huawei особена роля на „разменна монета“ и това беше причината Женфей да изостави плановете си за пенсия и да заеме малко нетипична за него активна позиция по отношение на ставащото.

След като неотдавна президентът Тръмп отмени ембарго, забраняващо на щатски компании да търгуват с Huawei (или поне смекчи леко позицията си по въпроса), нещата изглеждаха една идея по-ведри за телекомуникационния гигант.


Не така смята Рен Женфей обаче – поне ако се съди по думите му, цитирани от последното интервю, което основателят на компанията даде преди броени дни за The Financial Times.

„Създадено в Китай“

Ако трябва да обобщим накратко казаното от Женфей, то думите му се заключават в следното: „Huawei е в прекрасно състояние и продължава с курса към независимост“.
Това, разбира се, е лоша новина за всички американски компании, които разчитаха на евентуално нормализиране на взаимоотношенията с китайската корпорация.

В същото време, обективно погледнато, преходът към пълна автономност едва ли би трябвало да е изненада за страните от Европа и САЩ. Още през 2015 китайският премиер Ли Къцян даде старта на инициатива, наречена Made in China 2025. Нейната крайна цел е скъсване с имиджа на страната като „световна фабрика“ и преход към продукти и услуги с по-висока стойност.

Успоредно с анонса на инициативата китайското правителство обяви мащабен план за реализирането ѝ, за който в следващите 10 години ще бъдат отделени над 300 милиарда долара.

Разбира се Made in China 2025 не си спечели много привърженици на Стария континент и особено в САЩ, тъй като един подобен план е изключително сериозна заплаха за американската технологична доминация в глобален план.

В светлината на този план обаче едва ли решението на Huawei да продължи курса към независимост от външни доставчици би следвало да шокира някого. Със или без „помилването“ от страна на Тръмп компанията е твърдо решена да продължи да намалява зависимостта си от външни фактори (извън Китай) и първо наложеният, а след това отменен бан на американския президент в най-лошия случай просто е ускорил процесите в тази посока.

„САЩ много ни помагат, като ни създават такива затруднения", шегува се Рен Женфен в интервюто си. „Под външен натиск ние станахме по-сплотени от всякога. И ако изгубим напълно достъпа си до американски компоненти, ние сме напълно уверени в нашите способности да използваме компоненти, изработени в Китай или други страни.“

На този един етап е повече от ясно, че ходът на президентската администрация е имал малко или нищо общо с опасенията, свързани с Huawei като заплаха за националната сигурност на САЩ, и е бил просто тактика в търговския конфликт с Китай. За разлика от значително по-малките ZTE обаче Huawei не се поддадоха на натиска и по всичко личи, че стратегията на Тръмп е на път да възпроизведе точно обратния ефект и вместо да „смири“ китайската компания, да я направи още по-дръзка.

Разбира се, тепърва предстои да видим доколко реалистичен е сценарият, описан от Рен Женфен. Дори Huawei да успеят да запълнят голямата „силициева“ дупка, която лишаването от американски контрагенти ще остави в глобалната картина на веригата за доставки на компанията, все така остава да виси въпросът със софтуера, на който ще разчитат бъдещите ѝ устройства.

Ерата след Android?

Всъщност операционната система на Google е голямото неизвестно в бъдещето на смартфон бизнеса на Huawei. Веднага след наложения им бан компанията недвусмислено заяви, че отдавна работи върху своя собствена операционна среда, която да замени Android – изцяло в духа на Made in China 2025 стратегията.

Интервюто на Рен Женфен за The Financial Times обаче слага край на подобни спекулации. Лично основателя на компанията заяви твърдо две изключително важни неща: първо, че Hongmeng действително съществува, и второ, че това е операционна система, която няма нищо общо със смартфоните на компанията.

Всички устройства на Huawei сега и за в бъдеще ще продължат да разчитат твърдо на Android, a работата върху следващите версии на фирмения скин EMUI се движи изцяло по план. Всъщност според Женфен до края на юли още 16 модела на компанията ще получат обновление до новата EMUI 9.1.

Що се отнася до мистериозната Hongmeng, зад това кодово наименование всъщност се крие операционна система, предназначена за използване в т.нар. Internet of things (Интернет на нещата) сегмент.

Вижте още: Телефони с новата операционна система на Huawei идват от октомври

Става дума за продукти, свързани най-вече със самоуправляващи се автомобили и промишлена автоматизация. Според Женфен самата структура и характерът на Hongmeng я правят непригодна за използване в мобилни телефони.

Освен това според основателя на Huawei Hongmeng все още не е готова за официална премиера – първите реални демонстрации на новата ОС ще видим най-рано в края на следващата година.