Създалият се конфликт около Huawei ще е „невероятно вреден“ за английската компания Arm, заявява създателят ѝ Хърман Хаусър. Разположената в Кеймбридж фирма за компютърни чипове ще трябва да преустанови бизнеса си с китайския гигант по подобие на Google и други американски производители. Причината е създаденият по инициатива на президента Доналд Тръмп забранителен списък, насочен основно към Huawei.   

Arm Holding, чиито чипове се използват от Huawei за смартфоните и сървърите им в центровете за данни, бе продадена на японската SoftBank за 24 милиарда паунда през 2016, което и досега е рекорд за продажба на британска технологична компания. Arm са засегнати от новия регламент, защото много от компонентите, които ползват за чиповете си, са разработени в САЩ. 

Вижте още: Huawei загрява за лятото: Mate 30 lite с анонс още в сряда?

Хърман Хаусър – икона в компютърната индустрия, предупреди, че и други компании ще започнат да избягват използването на технологии, които произхождат от САЩ, за да не могат да бъдат засегнати от действия на американския президент. Точно това е основна тема в разговорите на специалиста с други европейски компании в момента. 

„Това е наистина вредно за Huawei в краткосрочен план, а в дългосрочен план ще бъде невероятно вредно за Arm и Google и американската индустрия“ - казва Хаусър. „Ако Америка може да спре китайска компания, разбира се, те могат да спрат всяка друга компания в света. Чрез упражняването на тази невероятна сила, която имат, всички компании в света сега си мислят: „Искам ли да бъда в положение, при което американският президент може да ме затвори?“. Когато говоря с хора в бранша, те са много внимателни да не купуват американски продукти.“

Вижте също: Спад в продажбите на смартфони

Тагове: