Jaguar Land Rover представи интересна концепция, която се надяваме, че ще видим в автомобилите на компанията. Сложната технология комбинира дисплей, вграден в предното стъкло, и "прозрачни" рамки, които осигуряват пълен поглед върху ситуацията – без „мъртви точки“. Една от най-интересните идеи е „призрачна кола“, позната ни от автомобилните симулатори. Малкият автомобил показва лентата, в която трябва да се движи автомобилът, но и служи за по-удобна навигация.

През април беше разпространена информация за концепция за „прозрачен“ преден капак в Land Rover. По всичко личи, че Jaguar развиват тази идея, пренасяйки я на двете странични рамки на предното стъкло. Системата се нарича 360 Virtual Urban Windscreen (доразвита версия на Virtual WIndscreen) и комбинира редица технологии, за да направи шофирането в градски условия по-безопасно, но и да намали стреса, на който е подложен водачът. Както можете да видите от следващия клип, технологията се прилага и в рамките, които са разположени между предните и задните врати. Това позволява на водача да има много по-голям зрителен ъгъл за обстановката около него. Всъщност „прозрачността“ се получава от камери от външната страна на колата, които възпроизвеждат видео върху дисплеи, разположени на рамките. Според концепцията е достатъчно водачът да обърне главата си в тази посока, за да се активира видео връзката. През останалото време рамките изглеждат напълно нормални.

 

 

Интересните идеи продължават. От Jaguar демонстрират и концепцията си за обновен дисплей за автомобили тип HUD (Head-up display, при който водачът не е нужно да отмества поглед, за да вижда цялата нужна информация). Тук предното стъкло се използва за дисплей с висока резолюция, а компанията ще се възползва максимално от това. В момента, в който камерите, разположени на предницата на автомобила, засекат препятствие (пешеходец, велосипедист или нещо друго), технологията го очертава с червен квадрат, за да го отличи. Ако автомобилът преминава покрай зададена точка, на дисплея се визуализира допълнителна информация, а използването на навигацията е повече от забавно – чрез „призрачен автомобил“, познат ни от състезателните игри. Тя ясно ще показва в коя лента трябва да се движи автомобилът, дали трябва да завива и т.н.

Към момента идеите на Jaguar са в раздел „концепции“, но вярваме, че можем да ги видим в близкото бъдеще. Концепцията не представя нещо, с което технологиите не могат да се справят, но сме сигурни в едно – ако го видим приложено в автомобил, той със сигурност ще е много скъп.

Extra Terrestrial Vehicle - автомобил с извънземна форма