Случва се така, че понякога работиш с някого години наред, виждаш го кажи-речи всеки ден, прекарвате 2/3 от будните си часове заедно, а накрая се окаже, че всъщност изобщо не го познаваш. Шегата настрана, това важи не само за хората и колегите, но с пълна сила и за работното ти РС.

Проблемът е, че не ако, а когато неизбежното настъпи и възникне ситуация, в която Windows машината, на която разчитате за ежедневни, критични задачи започне да се държи странно, първото, което ще ви попитат от поддръжката, е „Каква версия на операционната система използвате?“.

Обикновено после следват не по-малко „неудобни“ въпроси като „Колко RAM има компютърът ви?“, Какъв е неговият IP адрес“? „Какъв е серийният номер на вашият Windows?”. Все неща, на които повечето потребители вдигат притеснено рамене и не могат да отговорят. Не бъдете като тях! Не само защото по този начин ще помогнете на хората от IT отдела да решат по-бързо проблема ви, а и защото, познавайки по-добре вашето Windows PC, ще можете да работите по-ефикасно с него и ще сте по-продуктивни заедно.

Версията на Windows

Повечето дългогодишни потребители с лекота могат да определят с кой точно Windows боравят в момента. Интерфейсът на операционната система се промени толкова драматично през последните години, че разликите между външния вид на работния плод под Windows 7 и Windows 8, да речем, са видими с просто око.
С най-новия Windows 10 обаче е малко по-сложно. Тъй като това ще е последната версия на Windows за дълъг период от време, Microsoft скоро едва ли ще пуснат поредна версия 11, 12 или по-висока. Вместо това компанията предлага регулярни ъпдейти на потребителите си, които обаче включват толкова много и сериозни новости, че спокойно можете да ги разгледате като чисто нови версии на Windows.

Затова е важно да знаете точно с коя версия на Windows 10 работи компютърът ви. Най-бързият и лесен начин да го разберете е, като натиснете комбинация от клавиша Windows и R, за да стартирате т.нар. Run меню. В него напишете командата winver и тя ще ви отвори малък прозорец, в който ще е подробно описано всичко за текущата Windows 10 версия, която е инсталирана на вашето РС.

Информация за твърдия ви диск

Тук са важни две неща: какъв точно вид диск използвате като системен и с какво свободно пространство разполагате върху него.
За да намерите отговора на първия въпрос, просто напишете в Start менюто за търсене на Windows (можете да го отворите бързо с Win+Q или с лупичката долу вляво на лентата със задачи) Defrag. Тази команда ще стартира системния инструмент за подреждане на твърдия ви диск и в него конкретният тип устройство е ясно указан в секцията Media type – Hard disk drive, ако става дума за класически магнитен диск с въртящи се плочи, или Solid state drive, ако говорим за модерен диск с флаш памет чипове (SSD).

За да проверите колко свободно пространство имате върху въпросния диск, отворете File Explorer и щракнете върху This PC вляво. Вашият системен диск е този с буква C: и етикет по подразбиране Local Disk. Оставащото свободно място на него е ясно, графично визуализирано. По принцип за ефикасната работа на Windows е добре да разполагате с колкото може повече незаето пространство върху системния си диск, затова съветът ни е да държите върху него само най-необходимото – самата операционна система и критични приложения, с които работите ежедневно.

Всичко останало – работни файлове, филми, музика, игри, е добре да са върху различен дял, а най-добре върху отделен твърд диск.

Количество инсталирана оперативна памет

Обемът RAM, с която разполага вашето РС, е от критично значение за ефикасната му работа. Днес повечето компютри имат поне 4 GB оперативна памет и макар подобно количество да покрива минималните изисквания за работа с Windows 10, определено бихме ви препоръчали поне 8 GB – дори ако работите основно с офис приложения и сърфирате в интернет.

Типичен браузър като Google Chrome например без проблеми може да „изяде“ до 3-4 и повече GB от системната ви памет, особено ако заредите в него повечко интернет страници.
Ако боравите с повече приложения едновременно или използвате тежки програми като включените в пакета Adobe Creative Cloud например, дори 8 GB вероятно няма да са ви достатъчни за комфортна работа. Замислете се за поне 16 GB.

За да разберете с колко оперативна памет разполагате в момента, натиснете едновременно Ctrl + Shift + Esc, за да стартирате т.нар. Мениджър за задачи на Windows (Task Manager). След това щракнете върху подменюто Performance. В него ще видите не само общото количество инсталирана RAM, но и колко от нея е заета от стартирани процеси и приложения. Не се стряскайте, ако числото на заетата памет надхвърля 60 и повече процента. Мениджмънтът на паметта в Windows 10 е така проектиран, че да зарежда колкото може повече от често използваните програми и системни процеси в RAM за по-бърз достъп. В крайна сметка незаетата RAM е похабена RAM.

Между другото пак в Performance -> Memory информационния прозорец на Task Manager можете да видите и колко от слотовете за памет на дънната платка на компютъра ви са заети в момента. Така ще знаете разполагате ли със свободни слотове, в случай че решите да добавите RAM.

Видеокарта

Всъщност, ако използвате компютъра си основно за работа, този компонент едва ли ще представлява особен интерес за вас. Днес графичните адаптери са от критично значение най-вече за производителността на видеоигрите.

Все пак необходимата информация за инсталираната видеокарта можете да получите отново от менюто Device Manager. За целта щракнете с десен клавиш върху менюто старт и изберете Device Manager, а след това намерете секцията Display adapters и я отворете. В нея ще видите с какви графични адаптери разполага вашето РС.

Брой цикли на батерията

Ако използвате мобилно РС, вероятно бихте искали да имате тази информация подръка. Тъй като с времето всички литиево-йонни батерии, които масово се използват от съвременните лаптопи, деградират, всяка една от тях е разчетена за определен брой цикли на зареждане и разреждане.
След като този брой цикли бъде надхвърлен, батерията не спира да работи, но вече не задържа толкова голям заряд и осигурява прогресивно намаляващо време за автономна работа.

Затова е добре да държите този показател под око, за да знаете кога е дошло време за подмяна на батерията.
Много бързо можете да получите от Windows цялостен рапорт за батерията на лаптопа си, като отворите командния прозорец на системата. За целта натиснете Win + R, за да отворите менюто Run, и в него напишете cmd.

Това ще стартира командния ред на Windows 10 – любопитна отломка от добрите стари MS-DOS времена.
В него напишете или просто копирайте и вмъкнете следната команда:

powercfg /batteryreport

След като я изпълните, в системната папка C:\Windows\System32 ще откриете файл с име battery-report.html. В него ще откриете детайлна информация за батерията на лаптопа си, в това число и оригиналния ѝ капацитет, както и броя цикли на презареждане до момента.

Вашият IP адрес

Той ще ви е нужен като изходна точка за решаване на практически всеки проблем, свързан с доставката на интернет или достъп до локалната мрежа, към която е свързано вашето РС. IP адресът на практика служи като уникален идентификатор, под който компютърът ви фигурира в локалната или глобалната мрежа.
Той представлява последователност от четири трицифрени числа и можете най-бързо да го откриете, като стартирате командния прозорец на Windows (Win + R и команда cmd), а след това напишете командата ipconfig

Резолюция на дисплея

Тази информация технически не е свързана с операционната система, но все пак е добре да сте наясно с нея по чисто здравословни и донякъде продуктивни причини. Всички модерни плоскоекранни дисплеи без изключение са проектирани така, че да работят оптимално на една строго определена разделителна способност, наречена „естествена“ (native). Когато са настроени на нея, те предлагат най доброто качество на картината, на което са способни и което е не по-малко важно – използват оптимална честота на опресняване. Затова е добре да знаете каква е максималната (т.е. native) разделителна способност на екрана, който използвате, и да работите именно в нея.

За целта щракнете с десен бутон на мишката където и да е по работния плот и от появилото се меню изберете Display Settings. В секцията Resolution ще видите множество комбинации от цифри, но само срещу една от тях ще е посочено в скоби Recommended (Препоръчителна). Именно нея трябва да изберете, ако вече не е настроена.

В заключение

Това са по-важните неща, които е добре да знаете за вашето РС. С помощта на това кратко ръководство смятаме, че ще можете да откриете необходимата информация за броени минути. Така следващия път, когато се наложи да отговаряте на конкретни въпроси за Windows и компютъра си като цяло, се надяваме, че ще сте една идея по-добре осведомени, което ще ви помогне да решите проблема, който имате по-бързо и лесно. Дано сме били полезни!

Тагове: