240 херцов лаптоп дисплей! Asus отново са на гребена на технологичната вълна с новите си мобилни системи от сериите ROG Zephyrus, Strix SCAR III, Hero III и Mothership, които компанията показа в рамките на Asus ROG RE:DEFINE 2019 - специално прес събитие състояло се по време на великденските празници в Истанбул. 

Серията високо технологични, геймърски лаптопи, които бяха демонстрирани са ориентирани най-вече към феновете на електронните спортове и хардкор играчите. 

Всички те могат да се похвалят с функции, които до скоро бяха достъпни единствено в настолните РС от най-висок клас, но благодарение на Asus вече можете да имате всички предимства на т.нар. high refresh гейминг (гейминг с висока честота на опресняване) и в компактен, лаптоп формат т.е. в елегантен, преносим компютър с тегло под 3 килограма.

Разбира се най-доволни от подобна опция ще са почитателите на супер динамичните екшън игри от първо лице, много от които имат силен състезателен елемент. Става дума за мега популярни напоследък battle royale заглавия като Apex: Legends, Fortnite, PUBG, Call of Duty: Black Ops 4 – Blackout и Battlefield 5: Firestorm.

Според неотдавна публикувано проучване на Nvidia, играчите в подобни заглавия, които използват дисплеи със супер висока честота на опресняване (4 пъти над стандартните за повечето LCD дисплеи 60 херца) имат чувствително по-добро съотношение „победи/загуби“ в онлайн мачовете.

Причината е значително по-плавното и гладко възпроизвеждане дори на най-динамичните сцени в подобни игри, а оттам и по-доброто време за реакция на ставащото в тях.
Разбира се не 240 и 500 херцов монитор е във висша степен безсмислен без съответния хардуер, който да осигури адекватен брой кадри в секунда, за да се възползвате от повишената му честота на опресняване.

Asus са помислили и за това. ROG лаптопите им по принцип разчитат на нисковолтажните Max-Q адаптери на Nvidia от най-новото, RTX поколение на компанията. Тънкият момент конкретно при лаптопите с марката на Asus е, че вместо да се вместят в рамките на low power спецификациите за съответните адаптери (885-1185 MHz честоти на ядрото за 80 ватовият и 1080 - 1305 MHz за 90 ватовият вариант на Max-Q RTX 2070 например), те са включили опция за автоматичен овърклок в т.нар. Turbo режим до 1540MHz – т.е. доста по-близо до честотите на стандартната, настолна версия на RTX 2070.

Това в комбинация с процесори на Intel от последно поколение (Coffee Lake), 32GB DDR4 памет и nVME SSD дискова подсистема, гарантира светкавична производителност дори в най-тежките, модерни видео игри.

В същото време специално проектираната охладителна система на всеки от моделите се грижи температурите на графичния и централния процесор да са под контрол дори при максимално натоварване.