Volvo обяви, че ще стартира своята "най-амбициозна тестова програма за автономни автомобили", която трябва да започне по пътищата на Великобритания през следващата година.

Това, което прави инициативата по-амбициозна от предишните подобни тестове, е фактът, че шведската компания възнамерява да използва "истински семейства", които да се возят в колите по пътищата на страната. Това безспорно е доста дръзка крачка напред, но пък и начин, по който технологията зад самоуправляващите се коли ще навлезе наистина в следващата фаза на своето развитие.

Програмата Drive Me London ще стартира през 2017 г. с ограничен брой автомобили, но година по-късно ще обхване повече от сто коли. Събраните от тестовете данни ще бъдат използвани за допълнително усъвършенстване на автономните коли, а информацията от реалните тестови условия ще даде по-добра идея на инженерите на Volvo за това, с какви предизвикателства трябва да се справя изкуственият интелект. Компанията вече подчерта, че стремежът ѝ е към 2020 г. броят на смъртните случаи при пътни произшествия да бъде намален до нула.

"Самоуправляващите се коли ще облекчат задръстванията и ще сведат броя на пътните инциденти", категорични са от Volvo.

Виж още: Илон Мъск: Автопилотът на Tesla намалява риска от инцидент наполовина