Според доклада на щатската Национална океанска и атмосферна администрация (NOAA) 2016 година е била безпрецедентна в много отношения спрямо климатичните условия. В нея са надминати много рекорди, включително най-горещата година, измервана някога, и с най-непредвидими атмосферни условия. Това едва ли идва като изненада за учените в глобален план, посветили живота си да проучват климатичните промени в света – още от април миналата година валяха предупреждения, че температурите през 2016 ще бъдат рекордни. Но едва сега, след излизането на официалния доклад стават ясни точните промени и документирани данни, които поставят 2016 като една от „най-странните“ в климатичен аспект години. Ето какви са най-важните точки от доклада, от които личи силно човешкото влияние върху климата на нашата планета.

Неимоверно високи температури

2016 надминава по височина на температурите 2014 и 2015, които също бяха рекордни откъм горещини. Официалното документиране на температурите стартира през 1879, съответно тези три последователни години са по-горещи от предишните 135. Друго изследване, също от тази седмица, сочи, че причината за подобно сгорещяване на планетата в процес на три поредни години почти сигурно е резултат от човешката намеса – шансът да не е така е едва 0.03%. Два комбинирани фактора са причинили рекордните горещини: дългосрочното глобално затопляне, причинено от вредни емисии, свързани с човешки дейности; и най-вече безпрецедентната сила на El Niño – ежегодни климатични промени, засягащи екваториалния Тихоокеански регион и причиняващи затопляне на водите и убиването на хранителните вещества в тях в Перу и Еквадор. През 2016 също така за пръв път глобално температурите са се вдигнали с цял 1 градус, а в атмосферата е имало най-високата концентрация на въглероден диоксид, измервана някога: 402.9 части на един милион (най-високото измервано количество в последните 58 години). Някои учени спорят дори, че е най-високото измервано количество на CО2 за 800 000 години назад.

Горещо в Северна Америка

2016 е втората рекордна по температури година, измервана в САЩ до момента. Всеки щат е измерил температури над средните през пролетта, лятото и есента. В страната са се случили 15 свързани с климата бедствия, включително четири наводнения, които не са причинени от тропически бури. Тези събития са стрували на Америка 46 милиарда долара, най-голямата сума, използвана за реакция след бедствия от 1980 година насам. В Канада също през 2016 се случва най-скъпоструващото на държавата бедствие до момента – горският пожар в Албърта, при който изгарят над 5600 квадратни километра площ с щети за над 3 милиарда щатски долара.

Морската вода се увеличава

През 2016 нивата на средно измерените води на океаните са достигнали пика си до момента. Днес увеличаването им се дължи на стопяването на ледниците и „термалното разширяване“ – тъй като водата се разширява при затопляне. 2016 е 37-ата поредна година, в която наблюдаваме смаляването на ледниците, а температурата на океана е най-високата, измервана някога.

Водните системи се държат... странно

През всеки месец на 2016 година поне 12% от повърхността на планетата ни става жертва на тежка суша за най-дълги периоди, измервани някога. Части от Южна Америка, включително Бразилия и Боливия, изживяват най-тежките си суши именно през тази година; Мексико и Индия също регистрират най-горещата си преживяна година до момента. В същото време 93 тропични циклона (тайфуни) са се формирали по повърхността на планетата – доста над средния брой от 82.

Има и добри новини (частично)

Отново в САЩ, откъдето идва и изследването, получаваме и някакви все пак добри новини относно климата през 2016: Калифорния остава добре оводнена за пръв път от 2012 година и губернаторът Джери Браун официално обяви край на сушата в щата през април 2017. На юг също има добри новини – озоновата дупка над Антарктида не се е увеличавала толкова бързо тази година, колкото го е правила в периода 1991 – 2006.

Със сигурност след доклада на NOAA ще има много коментари и последващи проучвания – това е първият толкова важен доклад по време на администрацията на Тръмп. Предстои да видим какво ще ни донесе и 2017 откъм климатични промени – ако температурите през втората половина от нея останат такива, каквито бяха през първата, може би тя ще стане втората рекордна откъм горещини.