Ново изследване, проведено от Joint Research Center на Европейската комисия, сочи, че в случай че екстремните промени в климата не бъдат адресирани скоро, тези нови  метеорологични условия могат да доведат до смъртта на 152 000 европейци годишно до 2100 година. Това е около 50 пъти повече, отколкото смъртните случаи поради същата причина в момента. 99% от починалите ще бъдат засегнати от слънчево прегряване (или слънчев удар), а най-засегната ще бъде Южна Европа.

Повече смъртни случаи предстоят

Изследването сочи още, че до 2100 година климатичните промени ще бъдат неуправляеми и ще засягат двама от трима души в Европа. За сравнение сега засегнатите хора са един на всеки 20 души. Още по-неприятно е предсказанието на проучването, че смъртните случаи от удавяне поради наводнения на бреговете на Европа ще стигнат до 233 годишно (през 2000 година случаите бяха шест). Проучванията на комисията съвпадат с тези в САЩ, които сочат, че летният сезон там е станал много по-горещ от преди, а южните щати са много по-засегнати от климатичните условия.

Като заключение на европейското изследване учените дават резултати от бедствени ситуации в 28 европейски държави, както и от Швейцария, Норвегия и Исландия от 1981 до 2010 година. Те анализират влиянието на седем от най-опасните видове климатични събития: наводнения на бреговете, падане на температурите, топлинни вълни, речни наводнения, горски пожари и вятърни бури. Екипът е анализирал данните и е дал предположения за прогресирането на тези проблеми в бъдеще.

Южна Азия може да стане необитаема до 2100 година

Друго изследване от Мазачузетския университет (MIT) пък отново се заема с тематиката за промените в климата и предупреждава, че много региони в Южна Азия ще станат толкова горещи до 2100 година, че хората няма да могат повече да ги обитават. Според Елфатих Елтахир, професор от MIT, рискът от промените в климата специално в този регион може да доведе до фатални и грандиозни промени. Той и колегите му добавят, че моментът да се реагира с по-сериозни мерки е сега и ако продължим да се отнасяме към този проблем с лекота, условията за живот в Южна Азия ще се променят завинаги в рамките на следващите 80 години.