Екологични групи са разработили нова система за наблюдение и проследяване на незаконния риболов по целия свят. Тя се нарича Global Fishing Watch и бе представена на конференцията IUCN World Parks в Сидни от ръководена от природозащитниците от Oceana и с финансовата и инженерна поддръжка от Google.

Използват се спътникови данни от SpaceQuest и софтуер, разработен от SkyTruth, за да се показва активността на повече от 25 000 риболовни кораба от 2012 до 2013 г. Някои от корабите са регистрирани като търговски рибарски лодки, а други се държат по начини, който предполага риболовна дейност. Тази дейност е посочена на картата с оранжеви и жълти точки.

Идеята тук е да се използва модерна технология за наблюдение на риболовните дейности в момент, когато световните запаси са под засилен натиск, което води до сериозни екологични и икономически заплахи. В доклад от Oceana от 2013 е изчислено, че заради незаконен риболов на годишна база се губят между 10 и 23 милиарда щатски долара.

Засега Global Fishing Watch само следи корабната активност от предходните две години, но от Oceana имат за цел да включат и по-нови данни, които ще позволят на властите да действат бързо.

"Планът е да изградим публична версия, която ще визуализира данни в почти реално време", казва Джаки Савиц, вицепрезидент на Oceana, пред Wired. "След това ще можете да видите къде всъщност някой лови риба в рамките на дни и дори часове."

Oceana вече е използвала системата за наблюдение на кораби, които вече са маркирани за незаконен риболов, въпреки че все още лодките не са регистрирани в автоматичната система за идентификация. Надеждата е, че с течение на времето Global Fishing Watch ще послужи като важен инструмент за проверка, който ще насърчи рибарите да спазват закона и да опазват рибните запаси.

"Това може да бъде средство за положителна промяна и за по-добро риболовно поведение", казва Брайън Съливан от екипа на Ocean и Earth Outreach програмата на Google, пред Wired.

 

 

Прочетете още: SkyBox Imaging - "живата" версия на Google Maps