Вместо с въглища и газ индустриални предприятия могат да се захранват със …сутиени! Предприемчиви производители правят гориво от дамското бельо. Енергията му може да се ползва за електропроизводство или за подгряване на парни котли. Горивото е високо ефективно и по-екологично от въглищата. Отделя значително по-малко количество въглероден диоксид при горене. Не е необходимо да се разкопават огромни зелени площи, а просто повече дами да разчистят гардеробите си.

 

Японското представителство на Triumph International Ltd. въведе практика за рециклиране на бельото. Всъщност сутиените се оказват труден за преработка продукт. Банелите възпрепятстват рециклирането им, тъй като трябва да се извадят от плата. Конструкцията на бельото затруднява процеса на преработка.

 

В магазините на компанията се раздават безплатни торбички на клиентите, които те да напълнят със стари и ненужни вече сутиени. Компанията приема бельо и от други производители. От 2009г., когато е започнало събирането на ненужното бельо, са събрани 200 хил. сутиена. Те са се превърнали в 14 тона алтернативно на петрола и въглищата висококачествено твърдо гориво RPF  (refuse paper and plastic fuel).

Междувременно компанията за бельо Wacoal Corp. на територията на Япония също развива програма за рециклиране на сутиени. До момента тя е събрала над 179 200 дамски артикула, от които са произведени 17.9 тона гориво. Тази година Wacoal Corp. разширява кампанията си за рециклиране на сутиени. Тя ще обхване и някои от магазините на компанията в Тайван.

 

Японската RPF асоциация казва, че превръщането на сутиените в гориво е единственият начин те да бъдат рециклирани. Сравнено с горивото от домакински отпадъци производството на RPF изисква много по-малко вода и съдържащите се примеси са в много по-ограничено количество. Емисиите въглероден диоксид, отделени при изгаряне, също са значително по-малко. Асоциацията съобщава, че цената на алтернативното гориво е една трета или една четвърт от стойността на въглищата. Това го превръща във все по-търсен енергиен източник.

Тенденцията за рециклиране на бельо обхваща и производителите на спортни стоки. Rovex Inc. – онлайн магазин в префектура Нара, предлага купон за 500 йени за всеки предаден за преработка сутиен.

Производителят на дрехи Patagonia Inc. също приема за рециклиране текстилни изделия. Условията са те да са произведени от фирмата и да са от полиестер или памук. Teijin Fibers Inc. пък използва старите дрехи за производство на нови. За периода от 2005 до 2010 г. компанията е преработила 39 тона текстил. Експертите обаче определят начинанието като нерентабилно, понеже процесът изисква диагностика на тъканите, която е скъпа. Теруо Кимура, професор в Института по технолигия в Които, казва: „Необходимо е технологично подобрение в разделянето на материалите и премахването на примесите, а бизнесът трябва да развие така продуктите си, че да повиши употребата на материали, които лесно се рециклират. “

 

Рециклирането на бельо освен алтернативно гориво и по-малко щети за природата има и друго предимство – емоционално. Оказа се, че много японки се срамуват да изхвърлят бельото си при останалия боклук, защото съседите могат да го видят през прозрачните торби за отпадъци.

Изследване, направено през 2004г. от Wacoal Corp. установява, че 61% от дамите, участвали в проучването, имат сериозни колебания, преди да изхвърлят сутиена си. Хубавото е, че превръщането на бельото в гориво ще реши този проблем и ще осигури по-зелена енергия, а може би… по-розова?

 

Повече информация по темата: www.energyonline.bg

 

Тагове: