Краят на CES е момента, когато гийковете трябва да избършат сълзи и да започнат да изкарват пари, компаниите да започват да тестват прототипите, а интернет троловете да започнат да коментират

За разлика от миналата година CES този път не ни изненада с множество таблети, а с малките, но сравнително мощни ултрабуци. Изглежда повечето компании са стигнали до извода, че голяма част от потребителите още не са склонни да преминат към таблети. Сред всички представени ултрабуци обаче най-добре се отличиха четири. Те са тънки, издръжливи и мощни. Или казано накратко - най-добрите ултрабуци от CES 2012. 

 

Lenovo IdeaPad Yoga

Предложението на Lenovo ще започне продажбите си доста по-късно през тази година, тъй като разчита на Windows 8 (нашето видео - тук). Най-интересното при Yoga е, че продуктът е едновременно ултрабук и таблет, при това без да се налага да използвате каквито и да е разширителни аксесоари. Достатъчно е да отворите капака на ултрабука докрая и да започнете да използвате Yoga като Windows 8 таблет

Този форм фактор определено ще бъде срещан доста често през тази година, имайки предвид, че Windows 8 е оптимизиран за работа както с мултитъч тракпад и клавиатура, така и с капацитивни дисплеи

Спецификациите на Yoga са малко по-високи от стандартните за ултрабук „реколта 2012“ - 13.3-инчов 1600 х 900 дисплей, 8 GB RAM памет, 256 GB SSD и двуядрен Intel Core i5. Обявената цена е повече от достъпна - 1199 долара. 

 

HP Envy 14 Spectre

HP е единствената компания, която наистина се опитва да избяга от опитите за клониране на MacBook Air. Нейният ултрабук е най-лъскавият и поемащ пръстови отпечатъци компютър, който сте виждали. Горният капак е изработен от Gorilla стъкло, както и самото покритие на дисплея. Също като Series 9 на Samsung и Yoga на Lenovo Envy 14 Spectre се позиционира в по-високия клас ултрабуци и струва 1399 долара. За тази цена получавате процесор Intel Core i5 2467M, 14-инчов 1600 х 900 дисплей, NFC чип под подложката за китки и клавиатура с подсветка. Като цяло тествалите устройствата споделят, че HP Envy 14 Spectre е и един от най-удобните за използване ултрабуци, представени по време на CES. 

Dell XPS 13

Най-евтиното предложение в класацията (под 999 долара) определено е Dell XPS 13. Ултрабукът е напълно стандартен - прилича на MacBook Air, но е доста по-дебел, има 13.3-инчов дисплей и относително по-ниската резолюция от 1366 х 768 пиксела. Устройството е един от малкото нови ултрабуци, които използват Core i3, а не Core i5 процесор, но в най-скъпата версия може да изберете и Core i7. Също като всички останали ултрабуци XPS 13 разчита на интегриран видеоускорител Intel 3000, който не е особено подходящ за актуални и тежки заглавия, но е напълно достатъчен за ежедневна употреба.

 

Samsung Series 9

Един от най-красивите ултрабуци, колкото и относително да е това, е новият Samsung Series 9. Следвайки основната естетика на MacBook Air, той е изработен от изключително тъмен алуминий и не наподобява нищо друго на пазара. 

Освен това новият Series 9 е и най-тънкият ултрабук, представен по време на CES 2012 - неговите мерки са точно като тези на MacBook Air. 

Всички спецификации са идентични с тези на останалите ултрабуци от класа, но с малката разлика, че батерията издържа 7, а не 8 или 9 часа. Причината за това, разбира се, се крие в дебелината. Дисплеят на Series 9 е 13.3-инчов и с резолюция 1600 х 900 пиксела, но за щастие на тези, които обичат да работят в парка, е матов. Още една добра новина за тях е и високата максимална яркост на панела. Цената за САЩ е 1399 долара

 

Както сами забелязвате, един от основните проблеми при ултрабуците, какъвто бе и случаят с таблетите миналата година, е твърде слабото разнообразие. Повечето от тези лаптопи на практика са идентични и единствените две неща, които могат да ви накарат да изберете някой от тях, са цената и дизайна. Надяваме се до края на 2012 г. да видим повече иновативни дизайни, подобно на този при Lenovo IdeaPad Yoga.