Макар и с известно закъснение, станахме свидетели на ежегодното събитие на Apple, на което компанията представя новите си мобилни устройства. В продължение на малко повече от час Тим Кук и компания ни показаха „най-добрия iPhone, създаван някога“. Факт, който важи в пълна сила за всяко ново поколение. Но в този материал няма да се съсредоточаваме върху новите модели, а върху Pro версиите от миналата година. И по-точно тяхното отсъствие от сайта на Applе.

Ако отидете в официалния сайт на компанията, ще забележите, че редом до новите модели може да бъде открит само iPhone 11. Никаква следа от миналогодишните върхови устройства. Много компании имат политика, при която спират да продават старите си телефони, но обикновено това се случва след известно време. Премахването им веднага след излизането на тазгодишните смартфони е нов рекорд. Но защо Apple предприеха този драстичен ход?

Могат да бъдат изтъкнати две основни причини. Първата е по-проста и може да я отметнем бързо. Никога досега не са били обявявани четири iPhone-a наведнъж. Макар 11 Pro и 11 Pro Max да са страхотни устройства, които ще вършат прекрасна работа на потребителите им в следващите поне четири или пет години, производството им отнема ресурси. Донякъде изглежда логично при толкова много нови модели да се налага на някои от старите да бъдат спрени. Все пак не се притеснявайте, ако сте си набелязали някой от тези смартфони като следващото си устройство. Ще отнеме поне месеци, ако не и години, докато се разпродадат всички произведени досега бройки.

Ако производството на новите модели обяснява премахването на старите в дългосрочен план, то другата причина може да ни даде отговор на въпроса, защо това бе направено толкова бързо. Насочваме поглед обратно към събитието на Apple за момент. Както вече споменах, рекорден брой iPhone-и бяха представени тази година. В момента на сайта на компанията се продават общо седем и цените са им както следва:

 

iPhone 12 Pro Max: $1,099

iPhone 12 Pro: $999

iPhone 12: $829

iPhone 12 mini: $729

iPhone 11: $599

iPhone XR: $499

iPhone SE: $399

 

И тук вече ни става ясно защо нямаше друга опция, освен iPhone 11 Pro/Pro Max да бъдат спрени. За тях просто няма място в ценовия каталог на Apple. Какво значи това? Както виждаме, iPhone 11 моментално поевтиня със $100. Ако същият подход трябваше да се предприеме и към другите две устройства, то цените им щяха да са между $749 и $999 (в зависимост колко щедри се чувстват от Apple). По този начин те биха размили разликата между средния и високия клас. За много хора по-добрият избор би бил iPhone 11 Pro, което би могло да намали драстично продажбите на iPhone 12 Pro, а това няма да се хареса на инвеститорите и притежаващите акции в компанията. Ето защо премахването на скъпите модели от миналата година е напълно логично.

Снимки: Apple, Unsplash

Вижте още: Apple представи семейството на iPhone 12 с акцент върху 5G, OLED и iPhone 12 mini (ВИДЕО)

Тагове:
Още от Tech