За изненада на почти никой Apple днес анонсира следващото семейство на iPhone. Новият iPhone 12 изглежда ще замени миналогодишния iPhone 11 като избор по подразбиране за повечето хора, защото е комбинация от най-добрите функции от по-скъпите телефони на Apple, като същевременно идва на доста разумна цена. Както се очакваше, iPhone 12 запазва 6.1-инчовия размер на екрана, който присъства в iPhone XR и 11, но тази година Apple най-накрая постави OLED дисплей в по-достъпните си iPhone-и. Той също така има нов дизайн, който много прилича на iPad Air и iPhone 4, с прави ръбове вместо заоблените, които са характерни за дизайна на iPhone от няколко години насам.



Въпреки че размерът на екрана е един и същ, Apple казва, че iPhone 12 е по-малък от предходния модел във всяко отношение; по-тънък е, с по-малки рамки на екрана и малко по-малко общо тегло. Това е отчасти благодарение на OLED дисплея, който заема по-малко място. Също така той значително подобрява разделителната способност на екрана спрямо iPhone 11, въпреки че все още не знаем каква точно е разделителната способност. Apple също подобри стъклото върху дисплея чрез партньорство с Corning. Компанията казва, че керамичното покритие е четири пъти по-устойчиво на падане, отколкото преди. OLED екранът има контраст 2 000 000:1, яркост 1200 нита и 460 PPI плътност на пикселите.

Телефонът има нова стандартна камера, която предлага 27 процента по-добро качество на снимките при слаба светлина спрямо предния модел. Аналогично, при видеото по-широката бленда също ще пропуска повече светлина, когато тя е оскъдна. Имаме и нов режим за нощен таймлапс. Компанията твърди, че за пръв път използва 100 процента рециклирани редки земни материали и промените по екологичния дизайн на телефоните са еквивалента на премахването на 450 000 коли от пътищата.

Както очаквахме, слушалки в кутийката вече няма, но iPhone 12 ще дойде с USB-C към Lightning кабел за бързо зареждане, което не бе стандарт преди.

Като важен ход към бъдещето iPhone 12 ще включва 5G свързаност, първа такава за какъвто и да било модел iPhone. Както се очаква, iPhone 12 работи със sub-6GHz спектъра, който е по-широко разпространен в момента. Поне в САЩ iPhone 12 ще работи и с mmWave 5G мрежи - това е единствената 5G мрежа, която Verizon - най-големият американски оператор - използва в момента. Като се има предвид, че Apple със сигурност не иска да се притеснява от разделянето на потребителското внимание между различните видове 5G, такова решение изглежда логично.

След новите конвенции за именуване, въведени миналата година, Apple разграничава устройства от среден клас iPhone 12 от флагманските версии - iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max, използвайки комбинация от материали от по-висок клас и камери. Тази година има два размера на екрана за всяко ниво на iPhone, припокриващи се в средата, като 5.4-инчовият iPhone 12 mini и 6.1-инчовият iPhone 12 използват алуминиеви рамки, докато 6.1-инчовият iPhone 12 Pro и 6.7-инчовият iPhone 12 Pro Max имат корпус от неръждаема стомана.

Стандартният iPhone 12 ще струва 799 долара, а iPhone 12 mini ще идва на цена от 699 долара. Iphone 12 Pro ще се търгува за 999 щатски долара, докато най-напомпаният модел - iPhone 12 Pro Max ще струва 1099 долара.

Apple използва тази възможност, за да обяви ново партньорство с Riot Games, което ще пренесе League of Legends на iPhone. По-конкретно това е мобилна версия на играта, наречена League of Legends: Wild Rift.

Вижте цялото събитие тук:

Снимки: Apple

Тагове: