Повечето от нас са срещали в интернет множество статии за напредничавите технологии, които гигантът Google от години насам разработва, в които инвестира огромни суми пари, знания и опит. Революционни технологии, като самоуправляващите се автомобили, умните контактни лещи и очила, стратосферните балони, предоставящи безплатен интернет във всяка точка по света, и т.н.

И докато тези продукти и услуги ни звучат невероятно, чакаме ги с нетърпение и всички знаем за тях, то за някои техни „отрочета“ доста хора не са чували. Или просто са забравили. Но компанията има цяла дузина полезни и интересни софтуерни и хардуерни технологии, които могат да се окажат изключително полезни в определен момент. Ето само част от недотам популярните, но доста ценни безплатни услуги, които Google е създала и предлага на всички нас.

Google Keep

Може би доста от вас са го чували, а някои дори го ползват. Но няма как да не споменем тази ценна алтернатива на Evernote – продукт, който наистина е добър, но неоправдано скъп. Затова Google Keep може да удари „десетката“ в списъка на стотици хиляди потребители, защото е не само тотално безплатен, но и „обвързан“ с мобилната операционна система номер едно на планетата – Android.

Google Keep има версии за мобилната операционна система, но и за Windows, така че инсталирайки го на всичките ви устройства, ще можете незабавно да се възползвате от запаметяващите свойства, както и безценната мигновена синхронизация помежду им. С негова помощ никога няма да забравите да купите „две бутилки мляко за котката“ и така тя винаги ще е доволна и нахранена.

keep.google.com

 

Google Sky

На уеб адрес Google.com/sky можете да се забавлявате с часове, разглеждайки буквално цялата Вселена. Това е удобна съвкупност от снимки, направени с различни телескопи (включително космическия Хъбъл), които после са съединени в гигантски панорамен кадър на нощното небе. За улеснение на любителите астрономи там са извадени и преки пътища на най-известните обекти в небето, така че да ги отворите и разгледате с един клик. Искате да разгледате мъглявината М1? Няма проблем и няма нужда да я търсите – има я налична на един клик разстояние.

 

Google Books nGram Viewer

Този инструмент може би не ви е познат и не сте го чували, но е доста забавен и може да бъде и полезен за изследователи на литературата. Благодарение на него можете да търсите различни думи и фрази в над 5.2 милиона книги, публикувани в периода от 1500 до 2008 година. Така ще можете да видите честотата на тяхната употреба и как тя се е изменяла през годините. Можете дори да сравнявате близки думи или имена и да видите кое кога и как се е използвало.

books.google.com/ngrams

Големите числа – на английски

За много хора по света, дори за онези, чийто майчин език е английският, понякога е трудно да произнасят правилно големите числа. Да кажеш „сто“ или „хиляда и двеста“ на английски не е чак толкова трудно, запомня се. Но я произнесете правилно числото 37638751234?  

Заради това от Google са измислили лесен начин да ви помогнат. Просто пишете в търсачката нужното ви число, последвано от знака „равно“ и English и ще получите следния резултат:

 „Ръкописният“ Google Translate

Знаете ли, че освен да напишете с клавиатурата дума на някой език и да се доверите на машинния превод на Google, подобно нещо може да свършите и… на ръка?

За целта, вместо да пишете в бялото текстово поле с клавиатурата, просто натиснете иконката с писалка в долния му ляв ъгъл и ще активирате режима за ръчно писане. А това е особено полезно при източните езици с йероглифи например. Или ако просто сте видели на някоя снимка непонятен знак, надпис и не знаете как да го въведете. Просто го… прерисувайте и ще видите превода.

Google Input Tools

На този адрес https://www.google.com/inputtools/try/ пък ще намерите още една полезна функция – да пишете думи и фрази на над 80 различни езика, без да се налага да теглите и инсталирате тези езици в компютъра си. Забавно и понякога доста полезно!

Google Fonts

Какво е един език без шрифтове? Обикновено добрите шрифтове струват пари, и то не малко. Но компанията ви дава сериозен набор от свободни шрифтове, които можете да използвате при определени условия. Разгледайте ги и експериментирайте на Google.com/fonts.

Google Scholar

За ученици, студенти и всички любознателни хора този инструмент е истинско оръжие в ръцете на учените. Това е силно специализирана част от търсачката, която е ориентирана към специфичните търсения за статии, автори, години и връзки между тях – толкова много необходими в академичния свят. Определено този инструмент ще улесни живота на много учени и студенти, така че разгледайте го, ако се налага да работите по статии и научни трудове.

scholar.google.bg

Google Arts & Culture

Тази част от търсачката пък е персонализирана и ориентирана към онази част от обществото, която има артистични наклонности или просто се интересува от изкуствата. На уеб адрес https://www.google.com/culturalinstitute/beta/ ще намерите цял портал, посветен на невероятните архитектурни постижения, художествено изкуство, история, мода и какво ли още не. Дори има топ стилни места по света, които можете да изследвате със Street View. Като например дворецът Версай, музеят на Фрида Кало и много други.

 

Google и маркетингът

Ще се попитате „какво пък сега е това?“. Истината е, че от Google определено ценят маркетинга, рекламата и изобщо света на бизнеса. Там отдавна са преценили значимостта на съвременната реклама изобщо за развитието на всичко. И са създали портал, специално ориентиран към тенденциите в маркетинга, полезни съвети, статии, ръководства и какво ли още не. Целта е да се почуствате вдъхновени, както и да се образовате непрекъснато, поемайки последните тенденции в тази област.

Ще намерите портала на адрес https://www.thinkwithgoogle.com/

Google Trends

Този инструмент може би ви е познат, но го добавям, за да изразя уважението си към компанията. Тя не само е създала търсачка номер едно за последните повече от 15 години, но знае как да изважда най-ценната и търсена информация, налична у нея.

Тенденциите по света са информацията, която е най-търсена и коментирана към момента. На адрес https://trends.google.com/trends/ ще намерите от какво се вълнуват хората днес, както и можете да правите собствени анализи по различни категории, държави. Ако напишете думата „агне“ например, то Google ще я анализира и ще ви покаже интереса към тази дума във времето, по региони, по теми, по търсения и т.н. Изключително интересен инструмент.

Google Express

За жалост засега само за Щатите. Тази услуга не е точно софтуерна, макар и обвързана с търсачката. Идеята е през нея да можете да поръчвате различни физически поръчки с доставка до вратата ви. Нещо като заместител на Amazon, Ebay и прочее. С тази разлика, че доставката е мигновена – the same day.

Google Sound Search

Сигурно сте ползвали приложението Shazam, което по магически начин чува и разпознава песента, която звучи около вас, и автоматично я изкарва в телефона ви като информация и т.н.

Google имат сходна услуга (приложение!), която работи по подобен начин. Лесна е за употреба, а ако използвате стрийминг музикалната услуга Google Play, този продукт направо ще извади и песента във вашия акаунт. За да си я слушате на воля.

Animal Sounds

Напишете тези две думи в търсачката и ще се позабавлявате доста. А децата ви ще останат направо очаровани.

Animal Sounds е портал, посветен на записите от животинския свят, придружени със забавни картинки на животните. Повече няма да се налага да се правите на магаре или крава и да мучите глупаво пред някое малко дете, за да му покажете как точно го правят животните. Просто отворете този портал и… хлапето само ще натиска върху картинките на животните и ще слуша, усмихвайки се, животинските звуци. Забавно и полезно от гледна точка на обучението.

Google One Today

Благотворителността не е много популярна в нашата страна, изключвайки някои шумно прокламирани кампании, благодарение на които все пак се събират средства.

В по-развитите държави обаче хората са свикнали да отделят някакви малки за тях средства, за да помагат на нуждаещите се. И точно затова е създаден този портал – One Today.

На адрес https://onetoday.google.com/ може да разгледате за какво точно в момента можете да дадете парите си. А дали ще го направите, си е ваша воля – все пак не всеки може да отделя суми за благотворителност, а и… не всеки вярва в тези каузи.