Търсите ли златната среда между свободата на сензорните екрани и тактилното удобство на реалните бутони? Сега една група от изследователи в Technische Universität Berlin представя начин за създаване на „меки“ временни бутони в почти всякакви форми и размери за сензорни дисплеи.

За да се случи тази магия, изследователите са използвали топлинно активиращ се гел, който е прозрачен и течен при стайна температура, но се втвърдява в непрозрачна, дефинирана форма, когато се затопли.

Изследователите са създали един седеминчов прототип на екран, наречен GelTouch, който съдържа слой от този гел, с още един проводящ слой зад него. Този слой осигурява електрически ток (и следователно топлина) в определени части на дисплея, създавайки различните оформления на бутоните. За да докажат, че концепцията действа, учените са създали квадратни бутони с цифри, които реагират на натиск.

с

Както можете да видите във видеото, GelTouch е далеч от финален продукт, но бъдещето му изглежда обещаващо, ако всичко върви по план. Все още има много пречки, които трябва да бъдат преодолени. За начало гелът изисква постоянно електрическо захранване, за да остане "активиран". Има и определен период на забавяне с няколко секунди между „меките и твърдите“ бутони. Също така в доста ситуации гелът остава непрозрачен, което затруднява видимостта на символите.

И все пак със сигурност това е една интересна концепция, която един ден може да ни върне удоволствието от реалния допир с физическите бутони.

 

 

Прочетете още: Formlabs представи новия си 3D принтер