Финландски инженери от Центъра за технически изследвания VTT напечатаха на 3D принтер „дърво“ с листа от органични фотоелементи. Фотоелектричните дървета генерират електричество както на улицата, така и вътре в помещенията, като го съхраняват в ствола си. Там са разположени няколко акумулаторни батерии. Неголям „клон“ с такива листа е достатъчен за зареждане на мобилните телефони или леко осветление на светодиоди.

 

Благодарение на гъвкавия и тънък фотопанел (с дебелина 0.2 мм) дизайнерите могат да въплътят в живота своите най-фантастични проекти – не само във вид на дърво, но и на други функционални обекти. Всички елементи на финландското дърво са сътворени чрез 3D принтер – и пластмасовият ствол, и клоните, както и органичните фотоелементи. Принтерът може да печата до 100 метра лента в минута от тези елементи. В дадения случай площта на всеки от фотоелементите е 0.0144 кв.м, включвайки всички връзки и необходимите контакти. 200 листа могат да генерират 3.2 А/10.4 V ток в хубав слънчев ден на улицата, заемайки при това само 1 кв.м територия. За печата на тези „дървета“ е необходим съвсем малко материал.

Кой знае – в бъдеще време е възможно изкуствените дървета да станата полезни дори повече от истинските в градски условия? Например те могат да генерират енергия за уличното осветление или пък да изработват кислород за града, в който са разположени, ако бъде изграден цял парк от тях.