E-Cat е устройство, което, според създателя си, използва студен синтез, за да генерира огромни количества чиста енергия. Нов доклад от проучване на трета страна потвърди съществуването и работата му.

За 32-та дни тестове устройството генерира общо 1.5 мегават часа – неприлично много в сравнение с размерите и консумацията на ресурси. Изследователите изследват и горивото преди и след тестовия период. Заключението им е, че да – тези материали може да се получат само при ядрен синтез. Потвърждават, че това ги обърква, но е факт.

Според Андреа Роси, изобретателят на E-Cat, устройството използва никел и водород като гориво за ядрените реакции, при които се получава мед и се отделят неучтиво големи количества енергия. За 32-та дни тестове под постоянното наблюдение на независими и уважавани учени от Италия и Швеция E-Cat, устройство с размера на кухненска точилка, е генерирало 100 пъти повече от най-добрите супер проводници и около милион пъти повече от бензина. За това време използваното гориво е 1 грам.

Никой не иска да изкаже финално мнение по темата, защото никой няма точно обяснение. Ситуацията е една от онези, в които всички се усмихват леко – в случай, че се окаже шега. От другата страна на усмивката са фактите – според шведския институт, провеждащ изследването Sifferkoll (пълен доклад), голяма банка е поискала доклада за E-Cat минути след обявяването на резултатите. Университетът в Глазгоу обяви, че продава инвестициите си във фосилни горива. Следващите няколко седмици обещават да бъдат много интересни за световната енергетика, а ние ще ви държим в течение с новините около E-Cat.