Метрото в един от най-известните и предпочитани градове в света – Лондон – е изключително пренаселено и всяка вечер се превръща в едно от най-гъмжащите места на планетата. Всеки, който се е качвал някога в него, може да потвърди, че блъсканицата е голяма, а за да се качиш точно в този влак, който искаш трябва да имаш голям късмет. Но цялата излишна топлина, създавана от метрото под Лондон вече ще се приложи за нещо полезно – ще може да бъде използвана за да стопля някои лондонски жилища. 

 

Общо 500 жилища в квартал Айлингтън ще бъдат отоплявани от предложена нова схема, която ще използва генерираната топлинна енергия от Северната линия на лондонското метро и ще я прекарва през Центъра за топлинна и електрическа енергия Бънхил. Електроцентралата там вече използва вторични източници на енергия, с които отоплява над 700 домове в областта, но сега за пръв път за целта ще се използва метрото.

 

Проекта ще струва над 5 милиона долара, като финансирането идва отчасти от Европейския съюз, отчасти от фондовете на управлението на квартал Айлингтън в Лондон. Идеята е до 2025 година 25% от енергията, отопляваща Лондон да идва от подобни вторични източници.