От доста време насам наблюдаваме това интересно взаимодействие: изкуството и технологиите си влияят взаимно. В музиката, във визуалните изкуства и дори в изобразителните такива виртуалната реалност, изкуственият интелект създават ново поколение изживявания. Сега това взаимодействие преминава една стъпка по-нататък: в модата. Особено онази мода, която виждаме по модните подиуми и галавечерите - но в никакъв случай ограничено само до нея.

Такъв е например Project Jacquard – колаборация между Google и Levi’s, която превръща материята за дрехи в повърхност, управлявана от жестове. Карл Лагерфелд пък използва 3D принт за създаване на някои от дизайнитe си.

Да не забравяме и Studio Bitonti – Франсис Битонти, CEO на компанията, казва, че продуктите им целят да помогнат за създаването на следващо поколение хора, а не да служи на вече еволюирали хора. 3D дизайните на последния бранд изглеждат наистина като излезли от научнофантастичен филм.

Днес нещата наистина прогресират отвъд L.E.D. тениските и преминават в дрехи, които следят физическото ви състояние при активен начин на живот. Всички смарт часовници и гривни, медальони и обици с подобни умения започват да превръщат технологията в част от телата ни. Ралф Лоран вече започват да наблягат на фитнес тениски с изключителни смарт умения. Според изследване, публикувано в Journal of Computer-Mediated Communication, хората започват да искат технологията да е все по-близо и по-близо до тях чисто физически и именно модата се оказва мостът за това.

В момента Adidas работят върху 3D принтирани обувки, Nike създават обувки, които се завързват сами, а Project Jacquard, за който вече споменахме, създава дънково яке, което може да се свързва със смартфон. Когато докоснете ръкава на якето по определен начин, управлявате смартфона си. Можем само да предполагаме какво ще донесат идните десетилетия, но със сигурност очакванията са за все по-интересна симбиоза между мода и технология.