През 2010 година се очаква старта на производството на устройство за предаване на изображение непосредствено в ретината на окото.
При това то ще се използва не само от военните, но и от обикновените потребители, отбелязва електронното издание Tech-On.

За да се отхвърли опасенията на бъдещите потребители, компанията производител Brother Industries Ltd проведе изследване за безвредността на технологията за човешкото око.

Brother разработи устройството със сканиращ ретината дисплей през април. Дисплеят директно проектира картина в ретината на потребителя, чрез оптичен скенер се контролира посоката на лазерната светлина, която се разделя на трите основни цвята.

Международната електротехническа комисия (IEC) определя лазер с интензивност 390 микровата като безопасен за незащитено око. Интензивността на лазера в устройството на Brother е 1 микроват.
Освен това лъчът не остава неподвижен, а трепти постоянно, като така експертите твърдят, че ефективната интензивност е десет милионни от безопасната стойност.

За устойчивите колебания се използва полупроводников лазерен диод от 1 миливат, като интензивността му се намалява чрез оптичен атенюатор до 1 микроват.
Именно атенюаторът предпазва ретината от неблагоприятното въздействие дори при колебания с максимална интензивност от няколко десетки миливат.

Тагове: