Hyperloop Transport Technologies (HTT) е осигурила земя за първия пълномащабен Hyperloop проект, планиран да стартира през 2016 година в долина Куай, Калифорния. Участъкът от трасето ще е с дължина 8 километра и ако всичко се окаже успешно, това ще бъде първият път, когато идеята на Илон Мъск ще бъде реализирана на практика.

"Тази инсталация ще ни позволи да покажем как работят всички системи в обширен мащаб и незабавно ще започнем да генерираме приходи за нашите акционери чрез реални операции", казва в изявление главният изпълнителен директор на Hyperloop Transport Technologies Дирк Алборн.

Мъск вече строи своя собствена Hyperloop опитна писта в Тексас, но от HTT казват, че пистата на Мъск е модел в по-малък мащаб, която позволява по-лесно тестване. Версията на Hyperloop Transport Technologies ще бъде предназначена за превоз на хора, но ще дойде с някои ограничения. Например скоростта ще е около 320 км/ч, а не прогнозираната от Мъск 1190 км/ч. "Не става дума за скорост", казва Алборн пред The Verge. "Има много други неща, които трябва да бъдат оптимизирани."

 

с

 

Долината Куай е необикновен дом за проекта. Тя е била предназначена за изграждането на „град от бъдещето, захранван от слънчева енергия", но проектът едва наскоро излезе от шестгодишна съдебна битка със съседна ферма за правата върху водните запаси. Настоящият план е за построяването на 25 000 жилищни единици, наред с хотели, ресторанти и бизнес парк, разпределени в 30 351 423 квадратни метра. Предстоящата Hyperloop инсталация ще се използва за масов превоз в „града на бъдещето“, осигурявайки на бъдещите жители разходки. Те от своя страна ще са своеобразен източник на приходи за HTT.

HTT се стреми да набере финансиране в размер на 100 милиона щатски долара, за да изгради пистата. Пълната версия се очаква да струва между 7 и 16 милиарда щатски долара, а компанията проучва още неконвенционални методи за набиране на средства.

До този момент всички финансирания на HTT идват от собствено обезпечен капитал от онлайн инкубатора JumpStartFund, примамвайки ранните поддръжници с дял от бъдещите приходи. И все пак Алборн изглежда непоколебим: „За нас най-важното нещо е да изплуваме и да пуснем продукта на пазара.“

 

Прочетете още: Стартиращата компания Hyperloop Technologies ще осъществява мечтата на Илон Мъск