Нова технология позволява да се увеличи максималният брой на презапис във флаш паметта от 10 хиляди на 100 милиона. Тя е дело на учените от компанията Macronix, разположена в тайванския град Синчжу.

Ефектът на стареене се явява един от недостатъците на флаш паметта, използвана в SSD дисковете, които наред с другите фактори, преди всичко цената, са пречка пред още по-голямото и масово разпространение. Работата е в това, че постоянното въздействие на клетките с високото напрежение ги изхабява и след време те губят способността да приемат с точност първоначалното си логично състояние. Съвременната флаш памет губи способността си да съхранява надеждно информацията след около 10 хиляди цикъл на презапис. В случаите с USB флашките, това няма кой знае какво значение с оглед сравнително късото им време на експлоатация, но при SSD дисковете, с които са снабдени ноутбуците и ултрабуците това е много важно - все пак срокът за ползване на компютъра е няколко години. Този показател има още по-голямо значение за корпоративните системи за съхранение на данни, които са с високо натоварване.

Задавайки си целта да повишат жизнеспособността на флаш паметта, учените са  на фазовото състояние на веществото в паметта. Във т.нар. фазова памет клетките променят своята проводимост при нагряване. Изследователите са открили, че загряването на клетките във флаш паметта оказва ефект на възстановяване. Вследствие на това, те са модифицирали обикновен чип, добавяйки в него миниатюрни нагреватели за групите клетки. Нагрявайки ги до температура от 800 градуса по Целзий, в течение на няколко милисекунди, учените са успели да удължат неимоверно много жизненият цикъл на паметта.

 

Тагове: