Реактивната раница на Martin Aircraft е в разработка от години. След редица успешни тестове с манекени или на закрито, компанията има разрешение за тестови полети, осъществявани от хора.

 

Реактивните раница са много популярни, но до този момент носят етикет „транспорт за бъдещето“. Концепцията води своето начало още от 1920 г., а добива голяма популярност с филма Тъндърбол, в който агент Джеймс Бонд ползва такъв „транспорт“. Идеята е магнетична, тъй като реактивните раници ще дадат свободата на самостоятелния транспорт и ще елиминират нуждата от път – нещо, което ограничава автомобила.

 

Сега Martin Aircraft могат да добавят последните елементи към своя продукт, а след това – да предвижат нещата към масово производство. Раницата има сравнително проста конструкция. Системата не е базирана на антигравитационна система от научната фантастика, а разчита на два цилиндъра с големи вентилатори, които издигат устройството. Рамката е изработена от въглеродни нишки. Към седалката има и парашут. Въпреки че конструкцията звучи като „взимаш два големи вентилатора, монтираш ги към седалка и...политаш“, Martin са посветили огромно количество време, за да изчислят точните параметри.

 

Реактивната раница използва V4 двигател и достига до скорост от 100 км/ч. Резервоарът има вместимост от 20 литра, максималното разстояние, което може да се измине е 52 км. Това прави около половинчасов полет.

 

Полет, осъществен дистанционно, е достигнал до километър и половина височина. Тестовете, които ще се управляват от човек, ще бъдат ограничени до 7 метра височина. Цялата информация ще спомогне за производство на реактивни раници, които да се използват за бедствени ситуации (от военните, медици и т.н.) и, ако всичко мине добре, ще се произвеждат в средата на другата година.

 

Martin Aircrafts обявиха, че модел, достъпен за масово производство може да бъде реалност през 2015 г. Лошата новина е, че цената ще бъде около 20,000 долара.