Учени от университета Харвард и института Уис са разработили мек, роботизиран екзокостюм, който повишава значително уменията на бегачите. Устройството все още изисква окабеляване и външен енергиен източник, за да работи, но създателите обещават то скоро да стане изцяло преносимо. С екзокостюма човек ще бяга много по-бързо и по-дълго от преди, а атлетите ще чупят собствените си рекорди без никаква допълнителна подготовка.

При тестове на фитнес пътека екзокостюмът е намалил метаболитния разход на бягащия с 5.4% (нивото на вдишан кислород и издишан въглероден диоксид). За бегачи на дълги разстояния това е от особено значение, защото може да означава голямо увеличаване на пробяганите километри, и то за по-малко време.

 Дизайнът е базиран на текстил и е много лек върху тялото, а гъвкави кабели се свързват с външен електроизточник, който осигурява зареждането. Въпросните кабели играят ролята на допълнителни мускули на бедрото, които дават много повече сила на краката при размах. За преценка на натиска и участието на кабела е използвана компютърна стимулация, която е взела предвид натоварването на цялото тяло.  Разбира се, предстоят много подобрения по системата, която в момента е тествана изцяло върху фитнес пътека за бягане, а това не се доближава до истински условия на писта или върху земя.

Приоритетът в момента е да се създаде портативна версия на устройството, след което да стартира тестване на различни терени. Разработката е финансирана от програмата DARPA Warrior Web и в бъдеще би могла да се усъвършенства така, че да се ползва и от войници на фронта.