Холивуд вдига доста летвата, когато става въпрос за екзоскелети. Продукции като Iron Man, Aliens и Edge of Tomorrow ни демонстрират как тези чудати машини ще ни дарят със свръхчовешки способности. В действителност работата по екзоскелетите е далеч по-реалистична и вместо да се борят с извънземни и да печелят битки, на тях се възлагат надежди да променят живота и начина на работа на милиони строителни работници и хора със сериозни увреждания, най-вече парализа.

"Нашата мантра днес е - първо издръжливостта, после силата", разказва Ръс Енголд, президент на компанията Ekso Bionics, която създава носими мобилни костюми с мотори и други механични елементи, чиято задача е да увеличат силата и издръжливостта на носещите ги.

Първите усилия в областта на екзоскелетите датират още от 80-те години, но едва сега технологията е в състояние да изпълни поне част от дръзките идеи, пише Quartz. В момента на пазара има точно 36 компании, които предлагат различни дизайни с метални и въглеродни нишки. Целта им е да помогнат на хората в неща, в които те са слаби. Phoenix X например позволява на трудно подвижни хора да изминат километър и половина.

Стартовата цена е около 5000 долара, а до края на десетилетието се очаква пазарът да стане на стойност над един милиард долара.