Търсенето на умни костюми за нуждите на военните и някои отрасли на промишлеността, свързани с пренасяне на тежки товари, се увеличава с бързи темпове, но това не са единствените възможни приложения на т.нар. екзоскелети, припомня Engadget.

Друг вариант за тяхното използване е при възрастни хора и хора с ограничена мобилност и точно в тази насока е новото изобретение на учени от Харвард и компанията ReWalk Robotics. Заедно те са създали екзокостюм на име Superflex, който може да прави най-различни неща - от вдигането на тежки предмети до това да замени бастуна на някоя баба.

Технически Superflex не е първият умен костюм, но той има един допълнителен коз в ръкава си - вградените сензори "научават" начина, по който всеки отделен човек носи костюма, и след това той използва информацията, за да се активира в точно определения момент, когато е нужен. Това позволява да се оптимизира животът на батерията му, както и самото придвижване с костюма да е по-гладко и органично.

За момента Superflex все още няма дата за своята комерсиална премиера, но създателите му вече търсят партньори за масово производство на костюма.

Виж още: Тази гривна измерва нивото на алкохол в кръвта през кожата ви