Проектът Perlan II се явява смел опит за счупване на световния рекорд за височина с безмоторен самолет. Използвайки силата на огромните стратосферни вертикални въздушни потоци, екипът, конструирал Perlan II, има намерение да издигне своя планер почти до границата на атмосферата с Космоса на височина повече от 27 километра. Ако опитът успее, то те ще подобрят своя собствен рекорд, установен с планера Perlan I, който през 2006 година се издигна на височина 15 400 метра.

 

Новият безмоторен самолет ще има за разлика от своя предшественик херметизирана кабина, снабдена с балони кислород, система за поглъщане на въглеродния двуокис, отоплителна система и още някои удобства, което ще позволи на пилотите да седят в кабината без височинни скафандри, в които преди са били облечени.
В момента се извършва самото конструиране на Perlan II, основен материал за който са леките въглеродни влакна. Конструкцията на планера, чийто размах на крилата е 25 метра, е разчетена за полет с близки до тази на звука скорости и е способна да издържи на механичните натоварвания, възникващи в резултат на въздействието на ударните вълни по време на полета.

 

Проектът Perlan II, започнат чрез услугата Indiegogo през 2013 година, можеше изобщо да не види бял свят, ако не бе привлякъл вниманието на компанията Airbus, която е станала негов спонсор. Според условията на Airbus всички авиационни високи технологии, които бъдат разработени за Perlan II, ще станат собственост на компанията.