Изследователи от Токио са открили нов полимер, който всъщност може да се самовъзстановява, което може да се приложи при смартфон екраните.

Тяхното изследване е публикувано в списание Science. Екипът от изследователи, ръководени от професор Такузо Аида от университета в Токио, работят над "Механично стабилни, лесно поправими полимери пригодени чрез не ковалентно кръстосано свързване". Те са създали уникален стъклоповиден полимер, наречен "полиетерен-тиокарбамид", който може да се самолекува чрез упражнен натиск на ръка. Това го прави по-различен от другите материали, които се нуждаят от висока температура, за да се самовъзстановят.

"Високата механична здравина и оздравителните възможности са склонни да бъдат взаимно изключващи се", казват изследователите. "В повечето случаи, нагряването до високи температури от порядъка на 120 градуса или повече, реорганизира техните мрежови структури."

Според The Guardian, специалният стъклен полимер е бил открит по погрешка от студента Йу Янагисава. Това не е първият път, когато сме виждали самовъзстановяващи се материали за смартфон екрани, но е ново интересно откритие, на което е важно да обърнем внимание.

Тагове: