Иронично, тъжно или просто вдъхновяващо, но е факт, че един от най-значимите и революционни учени, живели някога, не може да говори сам. Стивън Хокинг, който има моторно невронно заболяване, разчита на специална система, разработена заедно с Intel, за да комуникира както вербално, така и писмено. Заради това и британският учен е популярен с роботизирания си глас с американски акцент.

Компютърната система, която му помага да говори, всъщност използва доста елементарен и остарял интерфейс. Той включва курсор, който автоматично се движи върху екранна клавиатура. Когато Хоукинг помръдне брадичката си, инфрачервен сензор засича движението и спира движещия се курсор. Буквата върху, която е спрял, се избира и става част от думата, която иска да каже, като за всяка дума ученият има нужда от около минута.

Системата е далеч от перфектна, като има много нови технологии, които биха я направили много по-съвършена. Сред тях са системи за проследяване на погледа, както и подходи, базирани на електроенцефалограма, които превръщат мозъчната активност в прости команди. Проблемът е, че Хоукинг е консервативен по темата и не иска изцяло нова система. Затова и екипът от Intel разработва нова система от нулата, която всъщност е ъпдейт на всичко, с което професор Хоукинг е свикнал, като технологичният гигант получава помощ не от кой да е, а от разработчиците на любимата ви клавиатура за смартфони SwiftKey.

Благодарение на тях Intel успява да изпълни целта си, а тя е "да запази познатото потребителско изживяване, но да го направи по-интуитивно и мощно". Резултатът е, че системата е пренаписана изоснови, като голяма помощ е дошла от SwiftKey. Така софтуерът на Хоукинг автоматично довършва думи, запомня стила му и помага да се намали броят стъпки, нужни за написването им, като всичко това е базирано на смартфон SDK на SwiftKey.

Освен това Intel са подобрили потока на работа, като са добавили контекстуални менюта за документацията и имейлите, с което е улеснена работата със софтуера. Хоукинг тества системата от няколко месеца, а когато е напълно готова, Intel планира да я пусне в open source общности. Това ще даде възможност на други хора да подобрят платформата още повече, което би помогнало на хора с подобни заболявания и би дало тласък на технологиите за асистенция на инвалиди.

 

SwiftKey ще помага на Стивън Хоукинг за по-бърза комуникация
Иронично, тъжно или просто вдъхновяващо, но е факт, че един от най-значимите и революционни учени живяли някога не може да говори. Стивън Хоукинг, който има моторно невронно заболяване, разчита на специална система, разработена заедно с Intel, за да комуникира, както вербално, така и писмено. Заради това и британският учен е популярен с роботизирания си глас с американски акцент.
Компютърната система, която му помага да говори, всъщност използва доста елементарен и остарял интерфейс. Той включва курсор, който автоматично се движи върху екранна клавиатура. Когато Хоукинг помръдне брадичката си, инфрачервен сензор засича движението и спира движещия се курсор. Буквата върху, която е спрял се избира и става част от думата, която иска да каже, като за всяка дума учения има нужда от около минута.
Системата е далеч от перфектна, като има много нови технологии, които биха я направили много по-съвършена. Сред тях са системи за проследяване на погледа, както и подходи базирани на електроенцефалограма, които превръщат мозъчната активност в прости команди. Проблемът е, че Хоукинг е консервативен по темата и не иска изцяло нова система. Затова и екипът от Intel разработва нова система от нулата, която всъщност е ъпдейт на всичко с което професор Хоукинг е свикнал, като технологичният гигант получава помощ не от кой да е, а от разработчиците на любимата ви клавиатура за смартфони SwiftKey.
Благодарение на тях Intel успява да изпълни целта си, а тя е "да запази познатото потребителско изживяване, но да го направи по-интуитивно и мощно". Резултатът е, че системата е пренаписана от основите си, като голяма помощ е дошла от SwiftKey. Така софтуерът на Хоукинг автоматично довършва думи, запомня стила му и помага да се намали броя стъпки, нужни за написването им, като всичко това е базирано на смартфон SDK на SwiftKey.
Освен това Intel са подобрили потока на работа, като са добавили контекстуални менюта за документацията и имейлите, с което е улеснена работата със софтуера. Хоукинг тества системата от няколко месеца, а когато е напълно готова, Intel планира да я пусне в open source общности. Това ще даде възможност на други хора да подобрят платформата още повече, което би помогнало на хора с подобни заболявания и би дало тласък на технологиите за асистенция на инвалиди.