Изследователи от Delft University of Technology в Холандия са открили “нов тип дисплей технология”, при която мехурчета от графен могат да променят цвета си, когато се разширяват и свиват. Учените казват, че тези "механични пиксели" биха могли евентуално да направят екраните по-гъвкави, издръжливи и енергийно ефективни спрямо текущата LED технология. Но те предупреждават, че работата по тази технология е в много начален стадий. Дали от тези графенови мехурчета могат да се правят дисплеи с еквивалентно качество, или да бъдат подготвени за масово производство, остава да се види.

Откритието е направено от изследователи, работещи с панели от силициев оксид, покрити с графен. Силицият е бил перфориран с дупки с големина около десет пъти по-малка от ширината на човешки косъм, оставяйки графена опънат над тези малки кухини като барабан. В процеса на работа учените забелязали, че мехурчетата на графена променят цвета си в зависимост от налягането вътре в кухините.

Предизвикателствата пред технологията с графена са многобройни. За начало промените в цвета са наблюдавани само под микроскоп, защото е трудно и скъпо да се произвеждат тези графенови проби в по-голям размер. Получените "пиксели" са толкова малки, че стотици хиляди ще са необходими, за да се създаде една малка картинка, а мехурчетата не могат да се правят по-големи от страх, че ще се пръснат. На второ място, изследователите в Делфт все още трябва да работят, за да създадат чисти цветове от мехурчетата графен.

Следващата стъпка на изследователите е да разберат как точно да контролират промените в налягането в отделните кухини.

 

 

Прочетете и това: Нова технология при батериите предоставя седмица живот срещу няколко секунди зареждане